„O săptămînă de filme“

22 aprilie 2015   La zi în cultură

Unde se plasează B-EST IFF-ul în contextul festivalurilor de film de la noi? 

Într-o ţară în care sînt tot atîtea festivaluri pe cîte cătune, Bucureşti IFF este cunoscut drept „cel mai vechi festival competitiv dedicat în exclusivitate lungmetrajelor din Capitală“. Mai precis, este vorba de un festival a cărui competiţie este axată pe filme de început (primul sau al doilea film al regizorului) şi a cărui întreagă selecţie este rezervată în exclusivitate premierelor – nici un film din selecţia oficială nu a fost arătat deja arătat în Romînia şi, în proporţie de 70%, nici nu va mai fi arătat post-eveniment. 

Ce aţi pregătit pentru ediţia cu numărul 11? 

O competiţie formată din şase filme, dintre care unul românesc,

în regia Anei Lungu; cîteva proiecţii extraordinare, printre care avanpremiera documentarului-eveniment

, în regia lui Claudiu Mitcu; şi, desigur, un invitat de onoare cu totul şi cu totul special, actorul italian Franco Nero, care ne va fi alături pe toată perioada week-end-ului. 

Cum arată, comparativ cu ceilalţi ani, festivalul de anul acesta: ce s-a schimbat, ce a rămas la fel? 

Din pricina bugetului extrem de redus, am renunţat la una dintre sălile noastre tradiţionale, cea de la MŢR – aşadar, ediţia din acest an se desfăşoară doar la Cinema Studio şi la Cinema „Elvira Popescu“ şi, prin urmare, şi selecţia e mai redusă (dar cu atît mai puternică). Pe de altă parte, toate celelalte sînt aşa cum le ştim: filme foarte bune, o echipă inimoasă, parteneri care ne sînt alături de foarte mult timp şi un public fidel care aşteaptă cu nerăbdare, în fiecare an, această săptămînă din aprilie.  

Simona Rădoi este asistent coordonator la Festivalul Internaţional de Film Bucureşti. Festivalul va avea loc în perioada 20-26 aprilie. Programul îl găsiţi pe b-iff.ro

a consemnat Ana Maria SANDU

Mai multe