„O reuşită într-un context de criză“

29 aprilie 2015   La zi în cultură

Pregătiţi a patra ediţie a Galei „Bun de Tipar“. A reuşit această Gală să se impună? Cît de mult contează premiile? 

Noi încă ne simţim în stadiul de tinere speranţe. Atîta vreme cît nu sîntem siguri de la un an la altul de resursele financiare necesare organizării acestui proiect anual, vom rămîne nişte speranţe. De impus, ne-am impus în lumea mică a acestei bresle a profesioniştilor cărţii, fie şi măcar pentru simplul fapt că oferim un moment de sărbătoare a excelenţei, de bilanţ pozitiv anual. Premiile Galei „Bun de Tipar“ sînt foarte modeste ca sume în bani şi nici nu sînt perspective apropiate de a le putea mări. Menirea lor este de a scoate la lumină oameni dedicaţi cărţii – sub toate aspectele ei – şi care, pe parcursul unui an, nu fac altceva decît să muncească, la un nivel de înalt profesionalism, la acest proiect: cartea. Unii o scriu, alţii o traduc, alţii o construiesc sau o comercializează, alţii o promovează… şi tot aşa. De fapt, cu toţii o apără. 

Printre altele, oferiţi un premiu pentru „cel mai bun redactor“. Cum se evaluează prestaţia redactorilor? 

Un redactor sau un îngrijitor de ediţie este un om din culise, care îşi asumă acest lucru, numai că rezultatele muncii sale trebuie aduse la rampă. Juriul analizează cu atenţie volumele depuse la această categorie în funcţie de: subiectul şi importanţa pe piaţă a respectivei ediţii, aparatul critic însoţitor: prefaţa/postfaţa, notele de subsol, comentariile etc. În anii ’90 aproape dispăruseră ediţiile critice, în ultima vreme editurile cu adevărat responsabile au demarat minunate proiecte în această zonă. 

Prin gazetele culturale apare foarte adesea cuvîntul „criză“. Ce e de sărbătorit la Gala „Bun de Tipar“? 

A devenit foarte uşor să vorbim despre criză. E chiar plictisitor, iar în curînd nimeni nu o să mai aplece urechea la atîta jelanie. Ce-ar fi,

să ne mai şi bucurăm un pic şi de micile noastre reuşite? O reuşită, într-un context de criză, este cu atît mai mult un act de bravură. 

Ioana Gruenwald este coorganizator al Galei Industriei de Carte din România. A patra ediţie a Galei „Bun de Tipar“ se desfăşoară pe 14 mai la Biblioteca Naţională a României. 

a consemnat Matei MARTIN

Mai multe