O premieră absolută: „Fools Tact”

2 octombrie 2020   La zi în cultură

Luni, 5 octombrie 2020, la ora 20:00, în sala Studio a Teatrului Național din București, pianistul Luca Rusu și violonistul Nicolae Dobrovicescu vor urca pe scenă împreună cu Orchestra KamerArt, condusă de dirijorul Eduard Dabrowski.

În prima parte a spectacolului, publicul va asculta Simfonia de Cameră a lui Dmitri Shostakovich, un aranjament pentru orchestră de coarde al Cvartetului 8, una dintre cele mai iubite lucrări ale celebrului compozitor rus. În partea a doua, va fi pus în scenă un teatru muzical experimental, Fools Tact – Concert pentru Dirijor, Pianist, Violonist și Orchestră de coarde, compus de Sînziana Dobrovicescu.

Fools Tact este o lucrare care are ca punct de plecare filmul lui Jean-Luc Godard, Pierrot le fou, avînd în prim-plan stereotipurile estetice și tehnice care se învîrt în jurul spațiului muzical, punînd sub semnul întrebării ierarhizările sociale din cadrul ansamblului orchestral.

„De obicei ne întîlnim cu următoarea situație: un grup neindividualizat de instrumentiști, cu un nume colectiv în programele de sală, este condus de un dirijor, care la rîndul lui se supune intențiilor soliștilor. Dar ce se întîmplă dacă soliștii nu se pot desprinde de ansamblul orchestral? Ce se întîmplă dacă dirijorul nu este potrivit pentru orchestră? Ce se întîmplă dacă instrumentiștii din ansamblu părăsesc scena, sau dacă toate regulile unui concert cu soliști sînt încălcate, iar instrumentiștii devin performeri care se mișcă și vorbesc, jonglînd cu un material care se află la granița dintre muzică și teatru?”

Parte a proiectului Young Artists for Young People, spectacolul își propune să aducă mai aproape de muzica clasică publicul tînăr. Astfel, spectatorii sînt invitați să participe la concert într-o ținută relaxată sau să urmărească live de acasă, prin obiectivul a 10 camere, spectacolul susținut de unii dintre cei mai valoroși tineri instrumentiști români, Luca Rusu, Nicolae Dobrovicescu, Iulia Cazacu sau Constantin Borodin fiind doar cîțiva dintre muzicienii care vor urca pe scenă. Valoarea tinerilor muzicieni este confirmată și de cele peste 300 de premii obținute în toată Europa de aceștia la diferite concursuri naționale sau internaționale.

Biletele se găsesc în format electronic pe www.iabilet.ro și internațional prin www.kooltix.com sau pot fi achiziționate direct din magazinele Flanco, Diverta, Metrou Unirii 1, magazinele Muzica, IQ BOX, Uman, Libmag și pe terminalele Selfpay. Online, puteți plăti cu cardul, Paypal, carduri de tichete culturale Sodexo, pe factură la Vodafone sau Orange sau ramburs prin Fan Courier oriunde în țară. Toate biletele, indiferent de preț, oferă acces pe platforma vstage.ro pentru vizionarea online a spectacolului Young Artists for Young People.

Mai multe