„O lamă cu două tăişuri“

20 noiembrie 2013   La zi în cultură

A şasea ediţie a Festivalului Internaţional de Literatură Bucureşti se desfăşoară între 4 şi 6 decembrie. Titlul-slogan al acestui eveniment cultural – „Re-writing the map of Europe“.

Cum adică „rescrieţi harta Europei“?

Cînd ne-am hotărît, în 2008, că vrem să organizăm ceva mai mult decît o întîlnire cu doi autori tineri din Ungaria, am realizat că nu există evenimente de anvergură dedicate literaturilor din jurul nostru. Că, aşa cum tot spun de atunci, sîntem avizi după literaturi anglo-saxone, însă evităm cu obstinaţie literaturile maghiară, rusă, cehă, slovacă, slovenă, bulgară etc. Aşadar, ce am fi vrut noi era să rescriem harta literară a Europei din punctul de vedere al cititorului romîn. În acelaşi timp, deşi sună foarte pretenţios, ne-am fi dorit să aşezăm Bucureştiul pe aceeaşi hartă literară.  

Ce îi leagă pe autorii invitaţi la ediţia de anul acesta?

Nu cred că există un festival pur literar în lumea asta, unde invitaţii să fie legaţi în mod absolut de ceva. Am încercat să-i structurăm pe seri, să le găsim teme comune de discuţie. Însă – lucru observat în primii cinci ani de festival – scriitorii simt nevoia unei libertăţi pe care tema impusă nu le-o oferă. Aşadar, îi leagă faptul că vin în România, la invitaţia FILB.

Cum reuşiţi să organizaţi acest festival în regim independent?

Nu ştiu. Ce pot spune este că am început prin a ne dori sprijin consistent din partea autorităţilor, pentru că vedeam festivalul ca pe un exerciţiu comunitar. Nu s-a putut niciodată, mereu a trebuit să completăm un puzzle financiar pe care colega mea Oana, de exemplu, s-a obişnuit să-l facă an de an, de fiecare dată mai bine, aşa că am renunţat, treptat, la ideea unei finanţări municipale exhaustive. Anul acesta reprezintă o premieră pentru noi: avem doi sponsori majori din business-ul privat… Pentru mine, lucrul acesta reprezintă primul semn de succes, în şase ani. Şi, iarăşi, dovada că independenţa aceasta – pe care ţin s-o promovez – a fost în sfîrşit atinsă. Total.  

Bogdan-Alexandru Stănescu este iniţiator şi coorganizator al FILB.

a consemnat Matei MARTIN

Mai multe