Nu scapi de Crăciun în Asia

21 decembrie 2016   La zi în cultură

Îmi spune o prietenă, micul Grinch feminin, complet insensibilă la globuri, reni și luminițe multicolore, că s-ar închide în casă de sărbători sau măcar s-ar duce într-o țară exotică, necreștină, unde să nu se audă colinde și să nu vadă Moși Crăciun cu zurgălăi peste tot, preferabil cu ape turcoaz, palmieri și cocktailuri fără vin fiert. Hm, i-am zis, nu prea știu unde, sărbătorile pe care le am petrecut eu prin Thailanda, Singapore și Malaezia au fost o adaptare a Crăciunului în stil asiatic, fără zăpadă, dar cu o cantitate respectabilă de căciuli roșii și de Moși în cele mai exotice ipostaze.

Crăciunul m-a prins fix în Singapore, unde absolut toate mall-urile erau decorate tematic, cu reduceri peste reduceri și cu fojgăiala specifică sărbătorilor mai rău ca pe Fifth Avenue în New York cînd se aprind luminițele. Tot orașul era plin dintr-o parte în alta de lumini, Moșii cîntau voioși, săniile pe roți transportau turiștii în pantaloni scurți, scena Nașterii era la fiecare colț de stradă, ba chiar unii purtau și pulovere cu reni la treizeci de grade. Nu ninge în Singapore? Nici o problemă, avem zăpadă artificială. Am prins o bătaie cu zăpadă la tub într-o piață de-am plecat de acolo albi de sus pînă jos, ­plini de o pulbere de plastic și cu mult sclipici în păr. Se organizau evenimente peste evenimente, concerte, piese de teatru, spectacole de toate felurile, cu o fervoare mai mare parcă decît în țările unde se sărbătorește tradițional Crăciunul. În caz că vă întrebați, masa tradițională am luat-o cu crab și mult pește, dar și cu prăjituri în formă de steluțe sau fulgi de nea.

În Thailanda, pe plajă, Moșii își etalau pătrățelele de pe abdomen la soare și maimuțele furau decorațiunile din baruri și urcau cu globurile în palmieri. Brazi artificiali erau cam peste tot în țările astea în perioada respectivă, dar nu se întîmpla rar ca, în lipsa unuia, să se decoreze și plante de-ale locului cu beteală. La hotelul unde am stat cît am fost în Bangkok, oamenii de-acolo au pus de o super-petrecere la recepție, cu Secret Santa, muzică live și Crăciunițe îmbrăcate sumar.

Un melanj interesant, amuzant și aiuritor prin exoticul lui, o combinație între elementele familiare, pe care le știi din copilărie, adaptate unei lumi care n-are teoretic de-a face cu sărbătoarea asta, dar care a adoptat-o fericită. Și nu, nu erau doar turiștii care se bucurau de toată agitația asta crăciunistică, ci mai ales asiaticii, care găsiseră motiv de distracție, comerț și creativitate în adaptarea unor simboluri. Cert e că, pentru oameni ca prietena mea, țările astea din Asia nu-s o soluție ca să scape de spiritul Crăciunului, ci, mai degrabă, să-l vadă în costum de baie, cu un cocktail cu umbreluță în mînă și mîncînd ­scoici în sos alb ca zăpada.

Foto: wikimedia commons

Mai multe