„Nod cultural între frontiere“

13 august 2014   La zi în cultură

Ce e Muzeul Nordului?

Muzeul Nordului reprezintă un demers al Asociaţiei „Nord“, realizat împreună cu Primăria Darabani (jud. Botoşani) şi colecţionarul local Dumitru Haha, prin care se urmăreşte prezentarea istoriei zonei situate la împletirea Moldovei cu Basarabia şi Bucovina de Nord. Muzeul este găzduit de Conacul „Theodor Balş“, clădire monument istoric, fostă reşedinţă a hatmanului Moldovei. Patrimoniul iniţial cuprinde aproape 500 de exponate, grupate în colecţii reprezentative pentru regiunea Modova de Nord – nordul Basarabiei – Bucovina de Nord: Colecţia de Istorie a Nordului, „Militaria“, Colecţia de Etnografie şi „Perioada comunistă“. Muzeul Nordului a fost inaugurat în cadrul Festivalului „Zilele Nordului“, desfăşurat între 8-10 august.

Ce a oferit festivalul?

„Zilele Nordului“ este un festival de muzică, arte şi călătorii care a adunat laolaltă artişti şi turişti din România, Basarabia şi Bucovina de Nord. Programul a inclus 14 concerte, un spectacol de teatru, expoziţii foto, dezbateri, lansări de carte, tururi ghidate şi ateliere de dezvoltare pentru tineri. Din agenda festivalului au făcut parte şi lucrările de reamenajare a Poienii celor Patru Stejari ai lui Ştefan cel Mare, monument istoric, precum şi inaugurarea Muzeului Nordului.

Ce îl diferenţiază de alte festivaluri?

„Zilele Nordului“ reprezintă practic un pretext pentru a ne atinge trei scopuri fundamentale: promovarea regiunii de nord-est ca nod cultural şi turistic între cele trei frontiere (România, Republica Moldova, Ucraina); întărirea, în rîndul locuitorilor din nord, a sentimentului de apartenenţă la o comunitate vie şi valoroasă; derularea de proiecte de revitalizare culturală şi socială în regiune. Practic, folosim festivalul şi emulaţia creată de el pentru a mobiliza oameni şi resurse în proiecte de revitalizare a turismului şi a vieţii culturale în regiune.

Ştefan Teişanu este directorul Festivalului „Zilele Nordului“ şi cofondator al Asociaţiei „Nord“.

a consemnat Marius CHIVU

Mai multe