N(AUM): un spectacol despre puterea vindecătoare a iubirii

9 martie 2021   La zi în cultură

Miercuri, 10 martie, de la ora 19:00, cortina Stagiunii Virtuale se ridică pentru iubitorii de teatru care doresc să revadă un spectacol rar și de o tulburătoare frumusețe: N(AUM).  

Spectacolul poate fi urmărit online, în perioada 10 martie – 10 aprilie 2021, în secțiunea Teatru din platforma art.raiffeisen.ro

Este un spectacol creat cu plecare din universul poetic al lui Gellu Naum. Ideile, căutările și răspunsurile găsite de poet sînt puse în scenă prin dialogul vibrant și rafinat dintre două actrițe puternice și fragile, totodată: Oana Pellea și Cristina Casian. Taine profunde, precum căutarea jumătății pereche, vindecare și iertare sînt descifrate pentru noi de cele două personaje prin cheia secretă descoperită de poetul Gellu Naum: iubirea. Ne este dăruit un acces către un univers special, o ușă spre o altă realitate, un vîrtej de cunoaștere, un labirint la capătul căruia se dobîndește un alt fel de inițiere.

Oana Pellea: „Trăim într-o lume în care abandonăm cu ușurință frămîntările celuilalt. E un privilegiu să exiști într-un univers unde drumul spre vindecare nu se face de unul singur.”

Cristina Casian: „N(AUM) este un spectacol de teatru al cărui scenariu s-a cernut din universul domnului Gellu Naum, de acolo de unde întrezărești și presimți adevăratele legi care guvernează sufletul, realitatea și imaginarul nostru comun. Am tot mai puternic senzația unei călătorii, am amintirea peisajelor, gustul aerului, stranietatea și cumințenia sunetelor, am rămas cu amprenta golului și a căutării și, mai ales, cu sentimentul însoțirii. Nu e doar universul naumian, e zona lucrurilor uitate, a înțelegerii pierdute, a marii căutări și a marii treceri, toate, absolut toate existînd dintotdeauna în noi.”

Gellu Naum: „Cheia e în iubire, desigur, de aceea atît de greu de văzut.”

Gellu Naum (1 august 1915 - 29 septembrie 2001) a fost poet, eseist, prozator și dramaturg. Este considerat cel mai important reprezentant român al curentului suprarealist și unul dintre ultimii mari reprezentanți ai acestuia pe plan european. A studiat filozofia la București și Paris. La sfîrșitul anilor ’30, făcea parte din cercurile avangardei pariziene, în apropierea lui André Breton, alături de Victor Brauner și Gherasim Luca. Printre cele mai cunoscute opere ale sale se numără volumele de versuri Culoarul Somnului, Vasco de Gama, romanele Zenobia, Calea Șarpelui, dar și volumele de versuri pentru copii Cărțile cu Apolodor sau Amedeu, cel mai cumsecade leu.


N(AUM)

O producție 2015 a Asociației Goong, realizată cu sprijinul Raiffeisen Bank România

Un proiect susținut de Fundația GELLU NAUM

Perioada publicării în platforma art.raiffeisen.ro: 10 martie – 10 aprilie 2021

Durata: 80 de minute

Cu: Oana Pellea și Cristina Casian

Scenografia: Vladimir Turturica

Light design: Ștefan Vasilescu

Video design: Vlad Lăzărescu

Sunet: Horia Murgu

Grafică: Amalia Iorgoiu

Regia: Mariana Cămărășan

Mai multe