Sare și piper

20 aprilie 2022   MUZICĂ

● Charlotte Adigéry & Bolis Pupul, Topical Dancer, DEEWEE, 2021.

„Parfois j’me sens fâchée / Tu me laisses encore tomber / Parfois j’me sens fâchée / Tu me laisses encore tomber.” Nu trebuie să sapi prea adînc pentru a intui referința. Un fel de inversare a titlului unuia dintre cele mai relevante concerte filmate vreodată – o făcea Jonathan Demme în ultima lună a anului 1983, iar cei de pe scenă se numeau Talking Heads și, preț de o piesă, Tom Tom Club – se poate erija în corolarul unuia dintre cele mai interesante release-uri ale primei treimi din 2022. „Making Sense Stop” se joacă postmodern citînd chitara lui David Byrne și este confecționat cu tot atîtea intarsii ironice, politice și camp ca pe vremuri muzica cvartetului post-punk din Manhattan. Topical Dancer, albumul de debut al lui Charlotte Adigéry și al lui Boris Pupul, doi belgieni cu rădăcini multiculturale, actează în același metavers pop ca trupa înființată la sfîrșitul anilor ’70, ajutată și de producția bufă și iridescentă a fraților David și Stephen Deewaele, foarte cunoscuți cîndva – la sfîrșit de ani ’90 și început de decadă următoare – ca fondatori ai proiectelor Soulwax și 2manydjs.

„Go back to your country where you belong! / Siri, can you tell me where I belong? / Go back to the country where you belong! / Siri, can you tell if the road is long?”, cîntă Adigéry pe Blenda, o repriză electro poliritmică care vorbește despre apropriere și stereotipuri culturale, colonialism și postcolonialism, emigrație și rasism. Pe Esperanto, venea rîndul limitelor corectitudinii politice: „Are you polite or political? / Are you correct or cynical? / Are you as open-minded behind closed doors? / Would you join forces in this holy war? / Are you as offended when nobody’s watching? / Are you an attacker or a victim? / Do you carry the burden of this privilege? / Do you see this guilt as leverage?”. Acestea, alături de sexism și social media, sînt temele predilecte de pe Topical Dancer, exprimate și printr-un sound care amplifică cum se cuvine detururile și salturile propuse de scriitura elastică a autorilor textelor și muzicii. „Cînd ne dăm seama că o piesă nu sună cum trebuie, privim elementele care o compun ca pe niște ingrediente: «Hmmm, parcă îi mai trebuie cîteva boabe de piper, o plantă aromatică, zeama de la o lămîie ca să devină cu adevărat apetisantă!». Altfel, ne trezim în farfurie cu o dulcegăraie de care toată lumea e sătulă”, spunea Charlotte Adigéry într-un interviu pentru revista britanică AnOther. Se pare că le-a ieșit rețeta, pentru că LP-ul lansat în luna martie a acestui an e deopotrivă captivant și entertaining, ludic și profund, absurd și (auto)reflexiv.

Topical Dancer, albumul de debut al duo-ului belgian Charlotte Adigéry & Boris Pupul, poate fi ascultat parțial și achiziționat, în format digital sau fizic – ca disc de vinil și CD –, de pe pagina de Bandcamp a artiștilor din Ghent, la adresa https://charlotteandbolis.bandcamp.com/album/topical-dancer.

Paul Breazu este jurnalist.

Mai multe