Roluri

5 iulie 2017   MUZICĂ

● Sevdaliza, ISON, Twisted Elegance Records, 2017. 

„Man with the cigarette,/ I’d always look around for his fitting brain, / I’m torn between obsession and hate / For the mess that he made me make.“ Camera video orbitează în jurul rochiei de un roșu mesmerizant. „And I could only have you in my dreams / Oh, so it seems, so it seems…“ Ecoul împinge ultimele silabe departe, dîndu-le o aură spectrală. Cît dramatism în cadrele panoramice, în mina personajului principal și a celui secundar, în subbașii implodanți, în efectele puse pe vocea protagonistei, tot atîta în muzica însoțindu-le.

„Bluecid“, unul dintre single-urile extrase de pe ISON, albumul de debut al lui Sevda Alizadeh, devine emblematic pentru sound-ul și filozofia artistei născute în Teheran acum 30 de ani – trip-hop adus într-o actualitate foarte impalpabilă, care ar putea fi și a lui Burial, și a lui Hudson Mohawke, și a lui Blank Banshee, dar, vai, și a lui Björk, aluzii la călătoria lui Dante prin Infern, o senzualitate distantă, de femme fatale, un dureros tango cu pornstar-ul gay François Sagat, un fetiș transparent pentru Portishead și o dexteritate formidabilă în folosirea reverbului.

Sevdaliza – așa cum îi arată pseudonimul artistic – este o iraniană emigrată în Olanda, împreună cu părinții, la vîrsta de cinci ani, care a ajuns să joace în echipa națională de baschet a țării de adopție, pentru a ateriza ulterior în muzică dintr-un puseu existențialist, reușind în trei ani, de la primul single, „Clear Air“, și pînă la momentul lansării, prin intermediul propriului label, Twisted Elegance, a celui dintîi LP din carieră, să lase în urmă două EP-uri aplaudate de critică, The Suspended Kid și Children of Silk, și o identitate A/V foarte particulară. ISON – titlul albumului a împrumutat numele unei faimoase comete razante, dezintegrate la sfîrșitul lui 2013 – a fost lansat ca album vizual și e o afacere downtempo și conceptuală: o piesă în 16 acte, jucată de un singur personaj expert în arta travestiului. Aici, o insensibilă Amandine, jucîndu-și glacial cele trei roluri care i-au fost încredințate vreodată: „There’s a woman, / She fails him every time. / She can’t come down, / She lives to be declined. / There’s a woman, / She’s every fantasy / And no reality / In one.“ Dincolo, se desface ca o metaforă un alt rol: „Hard faced gentle / Soldier meant for, / Depression is a virus / That could undermine us, / Heroes never cry, / Headaches, blend all, / Work hard, spend all, / Character assassination, / An inverted phase, / The enemy is us.“ Basul e o bătaie de inimă, aranjamentele orchestrale sînt la limita kitsch-ului, iar ISON însuși se împarte democratic între formulă împrumutată și inovație.

Sevdaliza va concerta la București duminică, 23 iulie, în cadrul primei ediții a festivalului bucureștean TIMESHIFT. Urmînd a avea loc la Romexpo, în perioada 20-23 iulie, evenimentul îi mai are pe afiș, printre alții, pe Mogwai, Actress, Goldie, Leftfield, David Guetta, Bloc Party, Chicane, Death in Vegas, Hercules and Love Affair, Machinedrum, Orbital, White Lies, Young Fathers și Mala. Alte informații despre și bilete găsiți pe site-ul festivalului, la adresa timeshift.ro

Paul Breazu este jurnalist.

Mai multe