Retro

10 ianuarie 2017   MUZICĂ

S U R V I V E, RR7349, Relapse Records, 2016

6 noiembrie 1983. Hawkins, Indiana. O lungă secvență de deschidere, în care într-un laborator subordonat Ministerului Energiei se întîmplă ceva îngrozitor și, în altă parte, cîțiva puștani joacă Dungeons & Dragons. Arpegii ieșite dintr-un sintetizator analog însoțesc genericul unui serial, Stranger Things, care anul trecut a provocat destule discuții. Autorii muzicii sînt Kyle Dixon și Michael Stein, membri ai unui grup din Austin, S U R V I V E,
aliniat încă de la debutul său discografic, în 2010, unui curent muzical tributar soundtrack-ului electronic din filmele anilor ’80. Synthwave-ul, sau retrowave ul, a crescut odată cu fetișul Generației Y pentru vintage și pentru retrofuturism, cu resurgența analogului și cu apetența pentru mediile „calde“ și maleabile, în plină revoluție permanentă a tehnologiilor digitale.

S U R V I V E nu este un proiect singular pe scena synthwave din orașul texan, Troller, Ssleeperhold, Flatliner și Xander Harris jucînd în aceeași ligă, dar job-ul oferit celor doi trupeți de frații Ross și Matt Duffer, regizorii serialului TV de care am vorbit mai sus, l-a extras din pluton. Așa se face că, surprinzător sau nu, un label independent care are ceva greutate în lumea heavy metal-ului, Relapse Records – casa din Pennsylvania are în portofoliu nume precum Obituary, Pig Destroyer, Mastodon, Locrian sau Myrkur –, a ajuns să le editeze cel de-al patrulea album de studio, RR7349 (titlul acestuia, ca și cele ale celorlaltor release-uri S U R V I V E de pînă acum, este dat de numărul de catalog al discului).

Aici, pe RR7349, formația din Austin pășește dincolo de sunetul soundtrack-ului pentru Stranger Things – Adam Jones și Mark Donica, ceilalți doi membri, aduc sound-ului S U R V I V E o încărcătură nedetectabilă pe opera scrisă de binomul Stein-Dixon. Piesele pot fi clasate ca omagii aduse ba unor Stephen King și John Carpenter, ba filmografiei lui Dario Argento, ba unor Giorgio Moroder și Harold Faltermeyer, Tangerine Dream și Goblin, Vangelis (cel din perioada Blade Runner și a Cosmos-ului lui Carl Sagan) și Jean-Michel Jarre, balansînd între pasaje întunecate, horror-istice și reverii pasagere, pe jumătate izbăvitoare. În fond, alternanța aceasta dintre tensiune/intensitate și relaxare/calm e și formula pe care S U R V I V E o aplică în scriitură, colorînd-o cu tușa retroidist-romantică livrată de instrumentarul folosit, încărcînd-o cu o epicitate foarte prog și aducînd-o într-o contemporaneitate și ea întoarsă spre trecut prin portalurile vaporwave-ului. Undeva, în lumea descrisă de muzica de pe acest album, se întîmplă lucruri stranii, iar într-un colț, Oneohtrix Point Never zîmbește uneori ironic, agățat de gîtul lui Paul Humphreys. Dacă Escape from New York ar deveni astăzi serial TV în regia aceluiași John Carpenter, RR7349 i-ar fi coloana sonoră. 

Albumul RR7349 poate fi ascultat și cumpărat, în format digital sau fizic (CD și vinil) de pe pagina de Bandcamp a formației americane, https://survive.bandcamp.com

Paul Breazu este jurnalist.

Mai multe