Priştina – Londra, fără retur

6 iunie 2017   MUZICĂ

 Dua Lipa, Dua Lipa, Dua Lipa Limited/Warner Bros. Records, 2017. 

Există un model al succesului – nu contează durata lui – în Noul Pop, cel conectat la Noul Internet, care poate fi subsumat unei liniarități ce bifează la extreme rețelistică socială pe cont propriu, văzută ca instrument de viralizare/notorietate și, la polul opus, o semnătură pusă pe un contract cu unul dintre major-uri sau măcar cu un label renumit. De la Lily Allen la Iggy Azalea, cu stopuri esențiale în dreptul unor nume precum Justin Bieber, Rebecca Black sau Lana del Rey, exemplele sînt nenumărate. Propoziția aceea iconică și, de ce nu, profetică a lui Andy Warhol se poate aplica astăzi pe logica insta-celebrității, cu amendamentul că, uneori, această notorietate fulgurantă poate fi cumpărată, cum spuneam mai sus, de o casă de discuri. În fond, succesul în industria pop este, de cînd lumea, o afacere.

Dua Lipa s-a născut la Londra în 1995, fiind fiica a doi albanezi din Kosovo, emigrați la începutul anilor ’90 în capitala Angliei, și trăiește astăzi în visul lui Warhol. Drumul de la cover-urile pieselor unor Nelly Furtado și Christina Aguilera pînă la intrarea în portofoliul de artiști al unui gigant precum Warner Bros. Records a fost scurt – doar cinci ani! – și a trecut (Evrika!) prin ubicuul lansator de talente numit YouTube. În acel providențial, pentru ea, an 2015 îi erau lansate, via WBR, și primele două single-uri ale carierei, „New Love“ și „Be the One“, care îi statuau o poziție interesantă în insectarul noilor performeri din aria pop: un timbru vocal remarcabil, extrem de funcțional în relația sa cu nișa dark pop – muzică a cărei ritmică, importată din hip-hop sau EDM, este scufundată în subbași, în timp ce textele sînt bine înmuiate în magma avatarurilor postpubertății – în care s-a integrat artista cu origini albaneze.

Albumul de debut, amînat de mai multe ori, a apărut chiar la începutul acestei luni, pe 2 iunie. Îi poartă numele și, într-un fel, vîrsta: e pop juvenil, schematic la nivelul producției, personal și simulînd personalul, de multe ori lipicios, de puține ori reușind să treacă dincolo de imperativul radio friendly, uneori plasîndu-se într-un formalism steril și plictisitor („Hotter Than Hell“, „Blow Your Mind (Mwah)“, „New Rules“), încărcat cu un dramatism la fel de juvenil și romantic („Genesis“, „Garden“, „Thinking ­’bout You“, „Homesick“), dar și, din cînd în cînd, respirînd ceva frivolitate (aceeași „Hotter Than Hell“, „IDGAF“), avînd doi invitați cu greutate, Miguel și Chris Martin (Coldplay), marcat consistent și esențial de un element foarte stabil – vocea lui Dua Lipa. 

Dua Lipa va performa pentru prima oară în România în cadrul primei ediții a Neversea, un festival de muzică organizat la Constanța, între 7 și 9 iulie 2017, de către producătorii Untold. Puteți afla mai multe informații despre eveniment de pe site-ul festivalului, neversea.com, sau de pe pagina de Facebook a acestuia, facebook.com/NeverseaFestival. 

Paul Breazu este jurnalist.

Mai multe