One Life Left

22 august 2012   MUZICĂ

Am scos un album numit One Life Left. Fiindcă nu m-a convins niciodată teoria postmodernistă potrivit căreia totul în artă a fost spus, şi tot ceea ce ne rămîne de făcut este să combinăm ceea ce au creat alţii, prefer să îl consider un album modern. De fapt, adversarii copyright-ului au dreptate într-o privinţă: orice muzică e un remix. Atîta doar că ei nu sînt în stare să facă acest remix fără calculator.

Multă lume a auzit sunete specifice anilor ’70 – poate că asta se datorează pachetelor de suflători unde cînt alături de trompetistul Petre Ionuţescu şi saxofonistul Lucian Nagy. Da, sunetele sînt de acolo, ca şi instrumentaţia. Muzica, nu. „ I Guess It’s Love“ sună ca un jam session postbelic în care aterizează, de nicăieri, un extraterestru cu generatorul său de obiecte sonore, aflate între muzică şi limbaj sintetic – rolul lui a fost jucat de claviaturistul Toni Kühn. „Peace“ conţine un beat electronic repetat în loop – atîta doar că nu e nici electronic, nici nu merge în buclă: basistul Uţu Pascu şi bateristul Tavi Scurtu cîntă pur şi simplu aceeaşi chestie, timp de vreo opt minute, cu mici variaţii, peste care plutesc acordurile lui Dan Alex Mitrofan. Albumul a fost înregistrat în Timişoara, pe un aparat ADAT din anii ’80 – tehnologia de tranziţie între banda magnetică şi digitalul „pur“. Ar fi existat şi varianta înregistrării pe bandă, dar numai în Bucureşti, iar muzicienii, în afară de mine, sînt timişoreni. În plus, acolo am beneficiat de talentul de inginer de sunet al lui Uţu Pascu.

Albumul a fost produs atît pe CD, cît şi pe LP-uri de vinil – o serie de 100 de exemplare numerotate, produse în Franţa la Magnetic Mastering, una dintre puţinele firme europene de profil. CD-ul, ca format, nu mi-a fost niciodată simpatic. Nu am vreo nostalgie a vinilului, şi cu atît mai puţin a firului de praf sau a zgîrieturii care sună vintage. Mi se pare, pur şi simplu, cea mai bună tehnologie de reproducere audio inventată pînă acum, şi sper ca muzica s-o merite.

Iordache este muzician. Pe site-ul său www.iordache.ro găsiţi, printre altele, şi un videoclip al piesei „Suriname“ de pe cel mai recent album al său, One life left.

Mai multe