„Nici un compromis“

5 decembrie 2012   MUZICĂ

Ai o legătură personală cu folclorul sau ai speculat o nişă sonoră?

Nu am cum să nu am o legătură personală, iar această legătură s-a creat mai ales în vacanţele şcolare. Ţin minte cum mergeam cîte trei luni prin Dolhasca, în Moldova. Mai ţin minte că am fost la colindat cu unul dintre ultimele grupuri de mascaţi din zonă. Glumeam cu un prieten că poate luăm măştile din clipul „Tza tza tza, căpriţă, tza“ şi mergem de Anul Nou pe la ţară, prin apropiere, la colindat...

Bunica m-a pus în legătură cu muzica folclorică, mai ales că mă ruga să dau mai încet casetele cu rap, îmi cerea să am respect şi mă îndemna să ascult muzica noastră. Am speculat lipsa de sunet autentic şi frumos, am speculat lipsa de promovare a folclorului şi rezultatele au fost minunate. Ce auzeam la TV nu avea nici o legătură cu ce ascultam odinioară în Dolhasca. Poate asta a fost main drive-ul, motorul începutului, căutarea sunetului pierdut.

Ce înseamnă Underground folclor?

Am descoperit că şi foclorul are partea sa underground. Îmi place să cred că e stilul natural de a produce muzică. Exact aşa cum face un cioban care găseşte un lemn, îl scobeşte şi începe să cînte la el de dor, de jale, de ce se întîmplă. Underground folclor e locul în care uiţi tot ce ai învăţat despre folclor şi începi mai mult să simţi. Mă simt aproape de sentimentul pe care îl are oierul acela, şi asta e underground.

Ce a cîştigat şi ce a pierdut sound-ul Subcarpaţi cu acest al doilea album?

A pierdut partea aceea de freestyle şi a cîştigat mai multă atenţie, mai mult sunet, mai mult aport live, mai mulţi instrumentişti. S-a compus cu sufletul deschis, nici un compromis. Ups, am făcut o rimă! Cu Underground folclor cred că s-a înţeles că nu sîntem una din trupele ce se înmoaie cu timpul. Uraţi-ne succes, vine o perioadă plină de treabă!

Bean face parte din Proiectul „Subcarpaţi“. Albumul Underground folclor poate fi descărcat gratuit de la subcarpati.com.

a consemnat Marius CHIVU

Mai multe