Moskow Diskow

15 septembrie 2020   MUZICĂ

● Kate NV, Room for the Moon, RVNG International, 2020.

„Niet, niet, niet! / Da, da, da! / Sayonara, prosceai!” Cine i-a ascultat Ekaterinei Shilonosova primul album, BINASU, lansat pe casetă, în februarie 2016, de unul dintre cele mai captivante label-uri independente de astăzi, Orange Milk Records din Ohio, știe despre ce vorbesc − „Sayonara (Full Moon Version)” vine să confirme fixația muzicienei născute în 1988 la Kazan, capitala unei minuscule republici sovietice, Tatarstan, actualmente parte din Federația Rusă, pentru city pop-ul japonez. Dar Room for the Moon, noul album Kate NV, pseudonimul artistic al Shilonosovei, nu se mai racordează obsedant la aria amintită, o interpretare niponă a genurilor muzicale la modă în Occidentul deceniilor 7 și 8 ale secolului trecut, ci își alege sursa excavînd și în soundtrack-ul TV sovietic − concret, în aria programelor pentru copii pe care astăzi le-am numi fantasy −, în synth pop-ul și în conceptualismul artistic local din aceleași amintite decade, pentru a deveni o excentricitate avant-pop seducătoare și impecabil produsă. Dacă ar fi fost să-i ascultăm pe genialoizii Telex acum mai bine de 40 de ani, pe acea piesă care dă titlul textului meu, lucrurile stau astfel: „When the dancers start to flee, / We drinks every daiquiri / Sitting in the Moskow train, / Heading for the Tokyo main”.

Sigur, „Manafon 15” te trimite instantaneu către Kate Bush, dar asta poate fi doar „vina” unei plauzibile întîlniri într-un timp fluid − citește post-punk − între Ghenadi Glavkov, Mihail Chekalin și Alexander Morozov. Așa cum „Plans”, un alt single, rezolvă situația cu un bas și un saxofon cît un polițist sovietic: apocalipsa anilor ʼ90, intervalul euforiei post-Război-Rece, se poate traduce, măcar grafic, în calamitățile produse în spatele eliberării prin entertainment capitalist, chiar dacă etica textului în sine contrazice estetica videoclipului: „Totul s-a schimbat atît de mult, / Sigur ai observat că acea temă a dispărut pur și simplu, / Nu mai există povestea și nu mai e totul chiar «Da, da, da!». / Cineva s-a făcut mare, cineva s-a pierdut pe drum, / Cineva nu mai este. / Ia, ascultă cîntecul ăsta fără cuvinte!”. Pe undeva, tonul acestui nou album Kate NV este încărcat de o melancolie dureroasă, care vine din însăși sursa sa, apelul nostalgic la o eră pe cît de tulbure, pe atît de exuberantă, dar și din reflexul teatralo-carnavalesc pe care este fundat. Shilonosova cîntă în rusă, japoneză, franceză și engleză, uzează serios de sintetizatoare analogice, plasează în decor infinite referințe pop-culturale care nu se feresc să gliseze pînă și în fourth world-ul lui Jon Hassell, pentru ca rezultatul final să se concretizeze într-una dintre cele mai importante opere ale pop-ului lui 2020, cel de pînă acum.          

Room for the Moon, cel mai nou album Kate NV, poate fi ascultat și comandat, în format fizic și digital, de pe pagina de Bandcamp a artistei din Rusia, la adresa https://katenv.bandcamp.com/album/room-for-the-moon.

Paul Breazu este jurnalist.

Mai multe