Memorabilia

13 octombrie 2021   MUZICĂ

● Celelalte Cuvinte, Scrisori iubite, Axa Valaha Productions & Armaghedon, vinyl reissue, loudragemusic.com, 2021.

● Various Artists, The Metallica Blacklist, Blackened Recordings, 2021.

O cutumă cu care industria noastră muzicală e mai puțin familiarizată se numește prin alte părți memorabilia, „sindromul colecționarului” ori e pur și simplu un simț al aniversării – atașament afectiv față de artiștii care au însemnat ceva (mai mult) pentru fani, captat-imortalizat în obiecte și mnemonice imprimate. Un autograf, un selfie la concerte sînt la îndemîna oricui (desigur, cînd existau concerte), însă există și o relație fan-artist de o natură mai aparte, care se asimilează rostului vieții, crescutului împreună, substituirii unor goluri intime prin proiectare afectivă – un tip de relație ce trebuie marcată mai altfel, chiar dacă adesea e doar o fantezie de care artistul nu e neapărat conștient.

Prima piesă de această natură asupra căreia aș dori să atrag atenția nu e una muzicală, nici măcar nu are (deocamdată) un album muzical atașat. Să sperăm că va urma și muzica – orădenii Celelalte Cuvinte, una din cele mai tenace și inovatoare trupe din rock-ul românesc, au promis un nou material pentru aniversarea a 40 de ani de existență a trupei, însă anul e pe terminate și deocamdată au fost oferite doar cîteva mostre în avanpremieră live. La 40 de ani vorbim de „nunta de rubin” care s-ar cuveni sărbătorită alături de fani; însă în condițiile pandemiei, în loc de concerte cu „iarbă prin păr” avem deocamdată parte de... „scrisori iubite” – un proiect rock memorabilia girat de trupă cu ocazia pomenitei aniversări, administrat de curatorul Mihai Caravețeanu. În cadrul proiectului sînt oferite un număr (foarte) limitat de scrisori semnate olograf de Călin Pop, dactilografiate cu mașină de scris mecanică pe suport vintage (hîrtie de aceeași vîrstă cu membrii trupei) și însoțite de o fotografie de epocă semnată de trupă. (Pentru info și rezervări: coro.axavalaha@gmail.com.)

Din diverse cauze nu mai e în viață nimeni dintre cei care m-au dus la primele concerte Celelalte Cuvinte, așa că am găsit de cuviință să recomand acest album non-muzical cu care le asociez amintirea. Sper că nu mai e mult pînă să ne bucurăm și de piese noi, în condiții deschise unui public cît mai larg. Celelalte Cuvinte au parcurs un drum fără scandaluri mondene, dezertări și restructurări spectaculoase, un drum pe care fanii s-au simțit întotdeauna însoțiți, niciodată rătăciți ori abandonați. Cu ocazia aceleiași aniversări s-a lansat și mult așteptata versiune vinil a Armaghedon-ului, poate primul album metal românesc conectat la contemporaneitate (la data apariției, în 1994).

O altă aniversare, de anvergură istorică similară, dar cu acoperire comercială globală, ne propun și Metallica – sărbătorirea a 30 de ani de la apariția albumului „negru”, cel care i-a propulsat pe MTV, în programele Balurilor Bobocilor și ale nunților de atunci încoace. Evenimentul e marcat cu o versiune cover de patru ore a albumului din 1991, cu toate piesele cîntate în multiple variante de cea mai pestriță selecție de artiști care au apărut vreodată pe un album omagial. Colecția e multigenerațională, multisex/gen, multistil, incluzînd trupe rock ale momentului (Ghost, IDLES, Royal Blood, Volbeat) și vedete din sfere pop, country, hip-hop (Miley Cyrus, Jason Isbell, Kamasi Washington, ce a mai rămas din Roxette). Fiecare piesă e răstălmăcită în mai multe versiuni oferind un tablou clinic complet – al ingredientelor care au stat la baza succesului albumului original și al impactului său asupra istoriei. E inclusă pe antologie și o piesă mai intimă, relevantă îndeosebi pentru români – cover-ul „Nothing Else Matters” cîntat de Dave Gahan pune capăt, în mod formal, celebrului Război Rece dintre depeșari și metaliști.

Aron Biro este autorul blogului http://aronbiro.blogspot.com.

Mai multe