Hip. Fără hop

9 mai 2012   MUZICĂ

● Norzeatic şi Khidja, Caravana PM:AM, self-released, 2012.

„Bine aţi venit în caravană / Caravana în care nu pleci doar o zi pe lună / Pleci în fiecare zi pe Lună / Şi te întorci pe o rază de soare“... Pocniturile fine ale întîlnirii unui vinil uşor uzat cu acul pick-up-ului te trimit înapoi în timp, printre medii de mult defuncte, trezite astăzi din morţi. „Caravana cară condimente rare / Sentimente care mai de care / Sare şi piper de peste mare şi cer / Pentru amalgamul de stări“... Contrabasul ăsta al lui Vlaicu Golcea şi sample-ul franco-arabo-cinematico-psihedelico-&co îţi plătesc biletul de călătorie. Doar dusul, pentru că în zilele astea nimeni nu mai vrea să se întoarcă înapoi. Dar face toţi banii. „E o caravană care nu te cară în van / Ci te cheamă în dans / De la înserat pînă la răsărit / Prin praful de pe beat“... Scratch-uri timide aruncă săgeţi înamorate înspre genul proxim în jurul căruia tinde să orbiteze Caravana PM:AM, dacă te laşi dus de dominoul de cuvinte al excelentului MC: dragi călători, sîntem în hip-hop. Sîntem? „E un concept nou, îmbrăţişează-l intens / Ia-ţi biletul la «All You Can Dance» / Şi ai şi rent-a-camel / Inclus în preţ / E o caravană care înconjoară întreg Pămîntul“...

Nici nu era greu de ghicit dacă ştiai că Norzeatic e un alt pseudonim al lui Vexxatu Vexx, omul care, alături de DJ Sleek, rescria prin 1999 codul genetic al acestui curent în muzica din România cu primul – şi über-referenţialul – disc (era, de fapt, o casetă) Methadon 3000, numit Veriga lipsă. Dar hip-hop-ul e doar o etichetă convenţională pentru acest al doilea album de studio operat şi performat de Norzeatic împreună cu binomul de DJ-i/producători Rusu & Flore (Khidja) şi cu o listă de invitaţi pe care apar nume precum Electric Brother, Tavi Scurtu sau amintitul Golcea.

Hip-hop-ul, dacă e să mă gîndesc la aportul lui Norzeatic şi ale sale deştepte, percutante şi adictive reprize de rhyming, este, cum spuneam mai sus, convenţia acestei producţii. În timp ce fetişul producătorilor Andrei Rusu şi Florentin Tudor pentru alte genuri muzicale este motorul background-ului instrumental al discului, care se împarte democratic între aerobic – unul dintre hiturile albumului se numeşte chiar „Exerciţiu aerobic“, în timp ce altul, tribalul „Dă-i“, se mişcă, narativ, în acelaşi teren, cu tot misterul picurat de inserturile sonice de odisee spaţială –, balearic house (citeşte disco leneş, extra-loopat şi tripant, de mal de mare), easy listening altoit cu efecte spaţiale (citeşte vintage electronică/library music) şi cosmic jazz, orice ar putea însemna chestia asta din urmă.

Caravana PM:AM e un album pe care hip-hop-ul se vinde doar în aluzii delicate. Iar ăsta devine chiar atuul său. Dacă, anul trecut, debutul pe disc al Norzeatic şi Khidja, Aici Acum, eşua tocmai din cauza unui destul de vizibil purism al producţiilor pe care le conţinea, de data aceasta eclectismul muzical pe care cei doi producători l-au introdus în studio îi livrează acestui album farmecul. Şi, foarte probabil, mai marele succes. 

Paul Breazu este jurnalist. 

Mai multe