Doi pedagogi de şcoală veche

18 aprilie 2018   MUZICĂ

● The Herbaliser, Bring Out the Sound*, BBE Records, 2018. 

Cînd, în 1997, The Herbaliser, proiectul muzical creat la începutul anilor ’90 de Jake Wherry și Ollie Teeba, lansa cel de al doilea album, Blow Your Headphones, la esențialul label independent Ninja Tune, el se conecta unui moment foarte particular în muzica britanică, anii de glorie mainstream ai acid jazz-ului și trip hop-ului, chiar atunci cînd aceste scene începeau să se erodeze. Wherry și Teeba aduceau în peisaj, dar și în portofoliul casei de discuri londoneze, pe lîngă fetișul pentru jazz-funk-ul american al anilor ’70 și soundtrack-urile filmelor de suspans, o apetență formidabilă pentru începuturile hip-hop-ului și o tehnică inovatoare de sampling. The Herbaliser reușea, prin intermediul acestei rețete, să devină repede un nume important pentru sound-ul alternativ al epocii și să contribuie serios la notorietatea label-ului fondat de cei doi membri ai Coldcat. BYH suna întunecat, în cel mai frivol mod cu putință, și agreabil, ajungînd chiar să aibă o prestație relativ onorabilă într-un top britanic despre care nu se știu prea multe – UK R&B Albums Chart. Hip-hop fără MCing – cu excepția unor intervenții frugale și fugare ale unor Jean Grae, alias What? What?, o vedetă a underground-ului newyorkez, Big Ted și Fabian –, albumul acesta s-a clasicizat instantaneu, devenind o sursă foarte convenabilă & confortabilă pentru proiecte care, la destui ani distanță, s-au numit, de exemplu, Gorillaz.

Au trecut de atunci 21 de ani și, odată cu ei, șapte albume de studio, două sesiuni discografice cu o formație instrumentală și trei compilații pe care The Herbaliser și-au perpetuat metoda, cu suișurile (Something Wicked This Way Comes) și coborîșurile (Same As It Never Was) obligatorii într-o carieră atît de lungă. În martie anul acesta, după o pauză de cinci ani de la ultimul LP, a apărut, la un alt label britanic, BBE Records, un nou album, numit Bring Out the Sound. Single-ul „Seize the Day“, featuring-ul lui Just Jack, nu numai că începe cu o chitară acustică și te trimite fără să stea pe gînduri cîndva între 1996 și 2000, dar ar putea fi oricînd tema centrală a oricărui film din seria James Bond, cu ale sale aranjamente orchestrale cinematice și cu vibe-ul romanțios, fatal și caramelizat – „And every little twist of fate / Could be a cause to celebrate“. The Herbaliser se simte bine astăzi făcînd pop, iar „Over & Over“, piesa pe care este invitată vocalista Stac, și „Twenty Years“, cu Mark Keds, muzician trecut prin trupe ca Senseless Things, The Wildhearts și Deadcuts, confirmă, dacă mai era nevoie, asta. Dacă, pe de o parte, Bring Out the Sound poate fi considerat a fi cel mai pop album din discografia formației, intervențiile lui Rodney P, unul dintre primii artiști hip-hop din Marea Britanie, pe „Like Shaft“ (alături de 28luchi) și „Some Things“ (alături de Tiece) contrapunctează, oferindu-i albumului aerul acela al muzicii care a îmbătrînit elegant. 

* Noul album al The Herbaliser poate fi ascultat gratuit și cumpărat în format digital de pe pagina de Bandcamp a trupei britanice, la adresa theherbaliser.bandcamp.com/album/bring-out-the-sound

Vineri, 29 iunie, The Herbaliser va concerta la Cluj, în Parcul Central, pe scena principală a Jazz in the Park. Festivalul, care va avea loc între 21 iunie și 1 iulie, are pe afiș nume precum Juan de Marcos & Afro-Cuban All Stars, Richard Bona ­Group, Nik Bartsch’s Ronin, Alfa Mist, Exit Oz, Bill Laurance, Forq și Fanfare Ciocârlia, printre alții. Mai multe informații despre eveniment găsiți pe site-ul dedicat lui, la adresa jazzinthepark.ro.

Mai multe