Cvasi-subliminal

4 august 2021   MUZICĂ

● Eivind Aarset & Jan Bang, Snow Catches On Her Eyelashes, Jazzland, 2020.

● Dark Star Safari, Dark Star Safari, Arjunamusic, 2019.

Ros de invidia de a nu avea un eveniment care să poată concura cu cel de la Gărîna, Clujul tot încearcă de mai mulți ani să lanseze o contraofertă. S-au testat fel de fel de formate live-jazz – saloane exclusiviste ale elitelor industriei IT locale, inițiative gonzo ale unor pasionați cu spirit de sacrificiu, evenimente populiste în care jazz-ul era cel mult element de intersecționalitate. Avem macro-evenimente precum Untold, TIFF, Comic Con și altele de calibru international, însă două tipuri de evenimente nu se agregau nicicum prin aceste părți – un festival rock/metal și un festival jazz. Despre prima categorie nu avem nici un semn încurajator – cele mai mari evenimente de gen sînt cu trupe chemate de UDMR cu ocazia Zilelor Maghiare ori concertele-omagiu la trecerea în neființă a cîte unui rocker cu statut de legendă locală.

Jazz-ul, în schimb, are în sfîrșit ocazia să ofere ceva. Smida Jazz Festival se relansează vara asta în locația exotică de munte (apusean) care încearcă să reproducă rețeta succesului bănățean – o atmosferă de „retreat” și detoxifere tehnologică îmbinată cu expunerea la avangarda muzicală internațională, jazz și post-jazz oferind experiențe audiovizuale în care impactul psihotropic se îmbină cu acrobația instrumentală, oxigenarea trupului se completează cu cea a intelectului.

Deja precedenta ediție fixase un standard privind pretențiile publicului, așa că pentru ce se credea a fi o ediție de avarie în 2021, cu line-up anunțat tîrziu, nu s-a făcut totuși rabat de la pedigree.

Superstarurile ediției sînt cuplul norvegian Eivind Aarset & Jan Bang, fiecare cu renume de sine stătător, care au și un proiect colaborativ, sau mai multe, dacă distingem ordinea în care le apar numele pe coperte sau diversele permutări cu alți colegi de scenă. Cele mai recente două materiale purtîndu-le semnătura colaborativă sînt excelente introduceri (pe uși diferite) în portofoliile acestora. Sînt și două motive care instigă la curiozitate față de prezentarea live a unor muzici despre care nu îți dai seama cum ar putea fi alcătuite doar citind lista de ingrediente instrumentale.

Din perspectiva accesibilității și diversității experienței auriculare, alăturarea celor doi experimentatori e mai propice decît minimalismul fiecăruia luat separat. Chitara lui Aarset nu sună ca o chitară, pianul lui Bang nu e folosit pentru muzică de pian, însă laolaltă se completează într-o muzică (tot mai) ambientală, sacrificînd afilierea jazz pentru ceva cvasi-subliminal ce se apropie cu fiecare album de Brian Eno. De altfel, Jan Bang l-a și invitat pe Eno acu' ceva ani să fie curator al festivalului Punkt, un spațiu interstițial artistic ce nu poate fi revendicat de genurile muzicale tradiționale. Albumul Snow Catches On Her Eyelashes pare născut din laboratoarele acelui festival, o coloană sonoră a tandreților subpolare.

Cel mai interesant e totuși proiectul Dark Star Safari – surpriza e vocea asigurată de Jan Bang, o aventură similară cu a lui Stian Westerhus pe materialele recente, acel ton melancolic-îngînat-noir practicat și de Ulver; poate o tentativă de a patenta un nou stil vocal în Norvegia, deși datorează ceva unor David Sylvian și Scott Walker. Proiectul Dark Star Safari se transformă în trupă, s-a anunțat un al doilea album pentru la toamnă. Cei doi protagoniști sînt însoțiți de Erik Honoré (co-inițiatorul festivalului Punkt alături de Bang) și Samuel Rohrer (fondator Arjunamusic, casa de discuri dedicată publicării de muzică electronică experimentală ce găzduiește și acest material) și extrase vocale de la Sidsel Endresen.

Eivind Aarset & Jan Bang vor concerta la Smida Jazz Festival (20-21 august). Mai multe la www.smidajazz.ro.

Aron Biro este autorul blogului http://aronbiro.blogspot.com.

Mai multe