Chef & inspiraţie

12 septembrie 2012   MUZICĂ

Care au fost creşterile şi descreşterile trupei în aceşti ani?

Noi ne calculăm longevitatea nu atît în numărul de albume – destul de mare şi el, cît mai ales în numărul de ani – 19 se fac anul acesta, numărul de concerte – mii, şi în numărul de membri care s-au tot schimbat în acest timp. Descreşterile au fost aduse de destin, prin venirea şi plecarea oamenilor, dar, bineînţeles, creşterile pentru noi au fost în faimă, în numărul de fani, în experienţele frumoase, în colaborările rodnice...

Este acest album nou, Haos.ro, o continuare sau o direcţie nouă?

Primul album al Sarmalelor Reci, Ţara te vrea prost, a apărut în 1995. Aducea ceva absolut nou: o anumită vervă, o anumită energie, o atitudine faţă de societate, faţă de politică, dar şi o poetică specială, un sound special. La fel şi Aurolac sau Răpirea din serai... Tocmai în acest spirit, Haos.ro este, mai mult sau mai puţin, o continuare a albumelor anterioare, un album pe care l-am creat poate după multe suferinţe, dar şi cu multă bucurie, cu mult chef şi multă inspiraţie. Credem că este unul dintre cele mai bune albume ale noastre.

Dintre toate schimbările din industria muzicală actuală ce te enervează mai mult?

Diluarea conţinutului muzical şi compromisul comercial. Diluarea ia diverse forme, de la repetări mascate ale unor teme valoroase create în trecut, pînă la mecanizarea muzicii... Cred că ceea ce este deranjant în industria muzicală, în esenţă, este încercarea producătorilor de a arunca pe piaţă artişti-marionete, produse contrafăcute, fetiţe şi băieţei care „nu dansează decît o vară“ şi pe care apoi îi înlocuiesc uşor cu noi produse identice, deşi aparent diferite. 

Zoltán András este vocalistul trupei Sarmalele Reci. Mai multe la sarmalelereci.ro.

a consemnat Marius CHIVU

Mai multe