Apolodor in English

9 februarie 2012   MUZICĂ

Cum ai ajuns să pui Apolodor pe muzică?

Apolodor are muzicile lui, eu doar am ascultat ce-mi „cînta“ textul şi l-am propus altor urechi. Apoi ne-am jucat cu Dorina Chiriac, Radu Bânzaru şi Adrian Mihai, zis Mişu Indianu’, l-am „colorat“ cu voci şi tobe, l-am dus prin lume... Parc-ar fi povestea lui Apolodor în povestea lui Apolodor în povestea lui Apolodor, pentru că nu doar concertul a circulat, ci la un moment dat Mişu Indianu’ s-a îmbarcat el însuşi pe-un vas şi-a plecat în lume. A trebuit să cîntăm fără el. De fapt, el nu cînta, ci stătea nemişcat aproape tot concertul, despletit, misterios şi încruntat. Părea rupt dintr-un western. Ah, am uitat de unde-am plecat... Totul a început cu o discuţie în care a apărut ideea de a face un concert pe o carte. Am intrat în librărie şi am găsit cartea. Mi se părea extrem de tentant să fac o hartă muzicală a călătoriilor pinguinului Apolodor pe Glob.

De ce acum şi în engleză?

Pentru că au apărut tot mai mulţi străini interesaţi să-l înţeleagă. Am încercat să-l traducem, dar nu ne-a prea ieşit, pentru că tot ce avea haz în română nu mai avea haz în engleză şi nici tristeţea nu-i aşa tristă dacă nu trece prin haz. Atunci, împreună cu Dripăl (Ana Constantinescu), ne-am gîndit să ne jucăm în engleză, fiind fidele situaţiei, nu cuvintelor, şi cred că a fost cea mai bună alegere pe care-o puteam face. Se pare că Apolodor in English e un concert foarte simpatic, dacă luăm în considerare reacţiile publicului român şi străin. Acest Apolodor a circulat oricum mai mult decît celălalt, dar cel mai frumos e că, dacă plecăm undeva, avem ambele concerte la noi.

Pe lîngă cele cîteva cărţi cîntate, mai ai şi altele în plan?

Da, de atunci am mai cîntat cărţi: Don Quijote, Nasul de Gogol, Insula de Gellu Naum, iar în teatre am mai făcut să cînte oameni în piese de Max Frish, Caragiale şi Beaumarchais. Nu plănuiesc să mă opresc aici pentru că sînt foarte mulţi autori pe care i-aş cînta cu mare bucurie.

Ada Milea este muzician. Cel mai recent CD este Apolodor in English, A&A Records, 2011; mai multe pe www.adamilea.ro.

a consemnat Marius CHIVU

Mai multe