Anatolia neopsihedelică

7 decembrie 2022   MUZICĂ

 Gaye Su Akyol, Anadolu Ejderi, Glitterbeat, 2022.

În Turcia sfîrșitului de ani ’60 ai secolului trecut, într-un context determinat de apariția valului psihedelic în cultura populară vestică și repercutarea lui globală, muzicieni din așa-numitul curent Anadolu Pop – pop-ul local șaizecist, influențat la rîndul său de sound-urile beat și rock’n’roll – s-au convertit la noua religie sonoră. Așa cum spunea autorul britanic Daniel Spicer în The Turkish Psychedelic Explosion: Anadolu Psych (1965-1980), cartea sa din 2018 dedicată acestui moment din cultura turcă, „cheia acestei tranziții rapide s-a numit saz-ul”. Sau baglama, cum îi mai spun turcii, un instrument muzical tradițional asemănător lăutei, dar avînd griful mult mai lung, folosit în acompaniamentul muzicilor tradiționale din Balcani pînă-n Afganistan. Sunetul acestuia a devenit foarte repede marca distinctivă a ceea ce va deveni cunoscut ca Anadolu Psych, o fabuloasă cultură care a dat nume precum MogollarCem KaracaBariş MançoErkin Koray sau Selda Bagcan într-o perioadă de mari convulsii politice și sociale în istoria Turciei, în care loviturile de stat militare se succedau la intervale regulate. „În vreme ce psych-ul occidental nu era decît un simulacru de orientalism reprodus prin lipirea sunetului de sitar pe niște fixații din cosmologia hindusă, în Turcia, vechea poartă dintre Vest și Est, el a găsit un teren fertil”, spunea Spicer în cartea amintită. Multe discuri de vinil pe 45 de turații îi dau dreptate jurnalistului englez. În ultimii ani, un val al recuperării acelei muzici și acelor artiști s-a morfat în nenumărate reeditări și compilații, dar și în apariția unor noi artiști influențați în mod direct de sound-ul turc al anilor ’60-’70 – Altin GünDerya Yildirım & Grup Şimşek, Gaye Su Akyol –, cu un succes ce a trecut dincolo de granițele Turciei. 

Gaye Su Akyol s-a născut în 1985 și, după experiențe muzicale în formații turcești de alternative, a debutat solo în cariera discografică cu albumul Develerle Yaşiyorum, lansat în 2014 de un label din Istanbul. LP-ul acesta, cumva experimental, dar manierist, încerca să plaseze melanjul dintre sunetul șaptezecist al rock-ului psihedelic turc și al muzicii tradiționale într-o ramă contemporană, dar rămînea mereu la jumătatea drumului. Însă cu Hologram Imparatorlugu și Istikrarli Hayal Hakikattir, următoarele două discuri, lucrurile se schimbau consistent. Muzica lor apela în mod direct – prin touch-ul hipnotic, prin referințele psych(obilly), prin apelul la formule etnice arhaice, prin însuși mesajul conotat politic, prin încercarea lui Akyol de a fi în același timp și Selda Bagcan, și Kurt Cobain – muzica generațiilor dinainte și o făcea admirabil. Așa cum se întîmplă și cu cel mai nou album al artistei născute acum 37 de ani la Istanbul, Anadolu Ejderi, lansat în noiembrie anul acesta, poate cel mai consistent dintre cele patru în ceea ce privește producția și balansul dintre vechile influențe și noile sound-uri – atmosfera este aproape barocă, ornamentațiile trip-hop sună extravagant (ba uneori chiar exagerat), intarsiile analogice electronice au naivitatea aia surprinzătoare a sursei și a spontaneității. Iar peste toate astea stă vocea lui Gaye Su Akyol, versatilă și stăpînă pe situație.                 

Anadolu Ejderi, cel de-al patrulea album al muzicienei Gaye Su Akyol, poate fi ascultat integral și achiziționat, în format digital și fizic, ca disc de vinil și CD, pe pagina de Bandcamp a artistei turce, la adresa gayesuakyol.bandcamp.com/album/anadolu-ejderi.          

Paul Breazu este jurnalist.

Mai multe