Made in Germany

3 septembrie 2014   La zi în cultură

Ce e DE.KOLECTIV?

După mai bine de şase ani de susţinere neîntreruptă a Festivalului Rokolectiv şi în contextul unei scene din ce în ce mai efervescente, Goethe Institut Bucureşti a hotărît că poate patrona un eveniment dedicat muzicii electronice germane, unul dintre cele mai importante „exporturi culturale“ ale ţării din care au plecat Kraftwerk. Aşa că în 2012 a comisionat Rokolectiv, pentru a curatoria şi organiza DE.KOLECTIV. Anul trecut, proiectul a avut o mai mare amploare, a devenit franco-german – pentru că se împlineau atunci 50 de ani de la semnarea Tratatului Elysée –, a primit numele de DE.KOLECTI.F şi s-a desfăşurat la Bucureşti, Cluj, Sibiu şi Iaşi, avînd o audienţă impresionantă.

Ce artişti au performat la cele două ediţii de pînă acum?

La prima ediţie, care a avut loc, în 2012, la Muzeul Naţional de Artă Contemporană din Bucureşti, partea germană a fost reprezentată de Dompteur Mooner, cu un concert-tribut dedicat lui Conrad Schnitzler, unul dintre pionierii muzicii electronice, muzician trecut prin legendare trupe de krautrock, precum Tangerine Dream şi Kluster, de Mouse on Mars, de Heatsick şi de Jacob Korn. Au fost şi prezenţe româneşti, pentru că DE.KOLECTIV înseamnă şi dialog, printre ele aflîndu-se act-uri precum Minus şi Khidja. În anul următor, cel făcut împreună cu Goethe Institut şi Institutul Cultural Francez, au venit în România Jan Jelineck şi Andrew Pekler, Prosumer, Patric Catani şi Pollyester (Germania), Acid Arab, Bambounou şi Hardrock Striker (Franţa).

Ce va aduce DE.KOLECTIV la ediţia de anul acesta?

Pe 6 septembrie, schimbăm din nou prefixul. La iniţiativa Goethe Institut Bucureşti, ne mutăm, pentru o noapte, la Halele Carol (fosta şi actuala fabrică Hesper), cu un program dedicat exclusiv muzicii electronice germane. DE.KOLECTIV se întoarce, în 2014, cu două nume reprezentative pentru platforma experimentală Berlin Current: duo-ul post-industrial-techno Oake, excentricul texan adoptat de Berlin, Lotic. Alături de ei vor fi prezente la Bucureşti două figuri-cheie ale scenelor din Köln şi Hamburg: Christian S şi Helena Hauff.

Cosmin Ţapu este codirectorul Festivalului Rokolectiv.

a consemnat Marius CHIVU

Mai multe