Mac şi Cocofifi

13 decembrie 2012   La zi în cultură

Cu ce se ocupă Muzeul Benzii Desenate?

MBD este un proiect de autor derivat din preocupările mele legate de banda desenată românească. Muzeul a existat ca spaţiu fizic între iunie şi octombrie 2011 la MNAC, mai mult ca o vitrină a ceea ce se poate face. A avut două spaţii expoziţionale, o mediatecă (bibliotecă şi spaţiu de proiecţie), o zonă destinată creaţiei şi atelierelor, precum şi un spaţiu pentru dezbateri. Au fost organizate o serie de conferinţe consacrate imaginilor din zone paralele cu arta BD (caricatură, animaţie, ilustraţie de carte), dezbateri cu participarea unor autori şi editori, ateliere de creaţie, sesiuni de live-drawing, lansări de carte, proiecţii de filme, dar şi concerte. După octombrie 2011, muzeul continuă să existe ca umbrelă-proiect pentru diferite evenimente punctuale, expoziţii, cărţi de autor, în principiu, aducerea în atenţie a unor lucrări şi autori de BD care prezintă riscul de a fi uitaţi.

Care-i povestea din spatele Aventurilor lui Mac?

Aventurile lui Mac este primul album dintr-o serie de integrale ale unor artişti importanţi din istoria benzii desenate româneşti. Este creaţia Liviei Rusz (desene) şi a Luciei Olteanu (scenariu). Mac şi Cocofifi au fost două personaje memorabile care au trăit în revista Arici Pogonici în perioada 1966-1976, dar şi în patru albume scoase de Editura „Ion Creangă“. Livia Rusz face obiectul primei serii de integrale. Voi edita sub titulatura Muzeului Benzii Desenate toată creaţia BD a acestei mari artiste. Vor urma şi alţi artişti, şi alte lucrări.

Ce îşi propune să mai facă MBD?

Recenta expoziţie „Poveşti în imagini, benzi desenate, comicsuri“, continuarea seriei de integrale şi, în final, găsirea unei funcţionalităţi cu caracter permanent, pentru acest proiect.

Alexandru Ciubotariu este artist desenator. Mai multe la muzeulbd.ro.

a consemnat Marius Chivu

Mai multe