„Lună Plină“

31 iulie 2013   La zi în cultură

De unde ideea festivalului?

Cineva spunea, niţel cam bombastic, că sînt „un pasionat necondiţionat al filmului de gen atemporal“. Iar genul horror în sine e cumva hulit sau privit de sus... În fine, Tudor Giurgiu îmi tot şoptea de cîţiva ani că-şi doreşte un asemenea festival în Transilvania. Am bătut palma la Cannes, în 2012 – iar în august aveam prima ediţie. Cred că e un record.

Ce va fi la această ediţie?

În premieră, competiţie de lungmetraj (m-am concentrat pe regizori la început de drum) şi de scurtmetraj (alese de Cristi Mărculescu, între care şi unul românesc – de altfel, una dintre intenţiile festivalului este de a stimula cumva producţia de gen neaoşă). Avem un juriu internaţional, care va acorda trofeul „Lună Plină“ pentru cel mai bun film (la scurte votează publicul), plus o secţiune nouă, unde am încercat un overview al celor mai zdravene producţii din 2012/2013 (El cuerpo, V/H/S-2, The Lords of Salem, Grabbers, We Are What We Are, Aurora/Vanishing Waves – toate în premieră absolută). Mai notăm un omagiu Brian De Palma, o proiecţie specială cu E.T. în versiunea originală, restaurată digital, o aniversare Fantomas de Louis Feuillade, la 100 de ani de la premieră (şi cu acompaniament live), un maraton în aer liber, pe care l-am intitulat „Zombies’ Night Out“, şi, bineînţeles, de-acum tradiţionalul screening interactiv The Rocky Horror Picture Show, unde fanii sînt încurajaţi să vină costumaţi – orez avem noi, din belşug. Plus un EducaTIFF cu animaţii fantastice, un workshop de efecte speciale, expoziţii, tîrguri, cîntări şi petreceri în fiecare seară…

Condiţii de cazare?

În primul rînd, un camping cu 400 de locuri, amenajat de echipă şi poziţionat strategic, la 50 de metri de terasa La Ţăruş şi la 100 de metri de Cinema Vertigo – open air. Există cîteva pensiuni foarte cochete – iar localnicii sînt teribil de primitori, dacă preferaţi să staţi „la gazdă“.
 
Andrei Creţulescu este directorul artistic al Festivalului de Film Horror&Fantastic „Lună Plină“ (14-18 august) de la Biertan. Mai multe la www.lunaplinafestival.ro.

Foto cinemagia.ro

a consemnat Marius CHIVU

Mai multe