Love Issue

22 mai 2013   La zi în cultură

Ce e cu adevărat de neratat în numărul curent al revistei Love Issue?

În primul rînd, există un interviu în exclusivitate cu Donald Weber, cîştigător al World Press Photo 2012 cu „Interrogations“, proiect care ne-a fost pus la dispoziţie de fotograf pentru publicare. Apoi, am primit acceptul pentru publicare a seriei de cupluri fotografiate cu timp mare de expunere (6 ore), în timp ce dorm. Coperta este una dintre fotografii şi aparţine Galeriei Anzenberger, cea care anul acesta va fi printre principalii organizatori ai Vienna Photo Book Festival, ceea ce înseamnă că Love Issue va fi prezentă, neoficial, la festival. O altă poveste de neratat este cea a Delphinei Schacher din Elveţia, al cărei tată a venit în 1991 în România, cu ajutoare pentru cîteva sate din Transilvania. Delphine avea 10 ani pe atunci şi, şocată de ce i-a povestit tatăl ei despre cum era în România după căderea comunismului, s-a decis să vină ea însăşi să documenteze fotografic satele în care tatăl ei era un adevărat erou.

Cît de departe – la propriu şi la figurat (distribuţie, impact etc.) – poate ajunge o revistă de fotografie făcută în România?

Avînd în vedere că se printează în doar 1000 de exemplare, nu ajung multe foarte departe, însă există, sigur, în Dubai, Singapore, Australia sau Canada. Cert este că publicul ştie că, odată ce a citit-o şi nu vrea să o colecţioneze, o poate oferi altcuiva interesat şi, astfel, va fi citită de alte cîteva mii.

Cu aparate (semi)profi accesibile tuturor, iPhone, Instagram, Facebook etc., se poate spune că fotografia a devenit o artă a maselor?

Ca să devină artă, cred are nevoie de critici, iar superficialitatea cu care se dă feedback-ul în era Facebook, cu like-uri şi inimioare, denotă cel mult o pasiune foarte mare pentru fotografie. Putem folosi cuvîntul „artă“ după ce fotografia trece prin mai multe filtre „neinstagramice“.

Constantin Nimigean este redactor-şef al revistei Love Issue. Mai multe pe love-issue.com.

a consemnat Marius CHIVU

Mai multe