„Love Building, gîndit ca un film pentru public“

1 mai 2013   La zi în cultură

Aţi debutat în lungmetraj cu Love Building, deşi nu v-aţi „programat“ aşa. De ce v-aţi hotărît, totuşi, să lăsaţi deoparte proiectul la care lucraţi şi să-l faceţi pe acesta?

Nu l-am lăsat deoparte, sper să se concretizeze şi el cît de curînd. Dar nu va mai fi film de debut. Scenariul pentru Breaking News, proiectul despre care vorbiţi, a fost scris acum cinci ani şi, de-atunci, încercăm să găsim sprijin din partea CNC pentru producţie. Nu s-a întîmplat pînă acum. Şi, între timp s-a întîmplat Love Building. La un moment dat, oboseşti să aştepţi sprijin de la cei care există ca să ţi-l acorde şi nu ţi-l acordă, şi îl găseşti la cei care fac asta doar pentru că iubesc filmul: o agenţie de publicitate, un studio de postproducţie, nişte oameni dispuşi să lucreze pe gratis, sponsori, oameni şi firme care au vrut doar să ajute.

De curînd, aţi fost cu filmul în competiţie la B-EST IFF şi aţi obţinut premiul publicului. Vă bucură?

Mă bucură două premii: Premiul pentru Regie şi Premiul Publicului. Am cîştigat Regie, dar niciodată Premiul Publicului, pînă acum. Iar acesta e cel mai frumos, mai ales că aşa a fost gîndit: un film pentru public, făcut altfel, cu un subiect altfel şi poate chiar dedicat unui altfel de public – acela care spune că nu merge la filme româneşti doar pentru că sînt româneşti. Poate că la Love Building vor veni cu toţii.

Ce fel de poveste o să vedem şi care sînt mizele filmului dvs.?

Love Building spune povestea unei tabere pentru cupluri cu probleme în relaţie, în care 14 cupluri vin „la reparat“ sub asistenţa a trei traineri. Miza din poveste e transmisă în primele minute de film, de unul dintre ei: „Discuţia nu e dacă există sau nu relaţii care durează toată viaţa. Discuţia e dacă se pot repara.“ Asta rămîne de văzut. În film şi în vieţile noastre.

Iulia Rugină este regizoare.

a consemnat Ana Maria SANDU

Mai multe