„Lipsea un festival de film horror şi fantastic“

15 august 2012   La zi în cultură

De ce un festival de film horror şi fantastic, „Luna Plină“, la Biertan?

De ce nu? Biertanul este una dintre primele aşezări germane din Transilvania, situată la numai 25 km distanţă de Sighişoara şi Mediaş. Un spaţiu ideal pentru vizionări în aer liber, Biertanul are o piaţă centrală vegheată de o splendidă biserică fortificată. Cît despre „horror şi fantastic“... Pur şi simplu, e ceea ce am simţit cu toţii că lipseşte în foarte populatul peisaj festivalier românesc, iar această situaţie nu putea să rămînă aşa.

Ce aţi pregătit pentru această primă ediţie?

Un showcase non-competitiv care reuneşte cîteva dintre cele mai titrate filme de gen din perioada 2010-2012, multe dintre ele premiere absolute în România (Attack the Block, Mientras duermes, Juan of the Dead, Kill List etc.). De asemenea, avem două aniversări: 90 de ani de la premiera lui Nosferatu, cu acompaniament live asigurat de cvartetul Einuiea, şi 30 de ani de la premiera unui film-reper al cinema-ului horror modern, John Carpenter’s The Thing, sărbătorit printr-o proiecţie extraordinară într-o versiune restaurată digital. Şi aş mai aminti de Rocky Horror Picture Show, midnight-movie prin definiţie şi motivul pentru care s-a inventat termenul de „film cult“, de asemenea proiectat într-o versiune restaurată digital.

Care sînt lucrurile care personalizează acest festival nou de film în peisajul festivalier de la noi?

„Luna Plină“ e un festival axat pe cinema-ul horror şi fantastic, caz unic în România. De asemenea, apropiindu-ne mai degrabă de unele evenimente muzicale, cinefilii sînt aşteptaţi cu un camping modern, construit special pentru această ocazie. În fine, trebuie spus că festivalul stă sub semnul ecologismului, şi cam tot ce se va întîmpla acolo va încerca să respecte acest lucru.

Codruţa Creţulescu este coordonatoarea Festivalului „Luna Plină“ care se va desfăşura la Biertan în perioada 16-19 august.

a consemnat Ana Maria SANDU

Mai multe