Jazz & folclor

24 septembrie 2014   La zi în cultură

Ce este Roots Revival Romania?

Este un colectiv de muzicieni din mai multe ţări care improvizează în manieră jazz şi world music, pe teme folclorice. În acest an, proiectul reuneşte artişti din Iran, Armenia, Bulgaria, Franţa, Spania, România şi Turcia. Iniţiatorul proiectului este iranianul Mehdi Aminian care cîntă la ney, un instrument de suflat originar din Persia, cu o vechime de peste 4500 de ani.

Ce atuuri are ediţia de anul acesta?

Turneul din această toamnă este cel mai mare de pînă acum. Debutează pe 23 septembrie şi include zece oraşe: Craiova, Timişoara, Oradea, Cluj-Napoca, Sibiu, Braşov, Iaşi, Galaţi, Constanţa şi Bucureşti, unde vom avea două concerte la Sala Radio pe 11, respectiv 12 octombrie. Vom lansa al doilea disc marca Roots Revival Romania, Colors of Maria, înregistrat live şi concentrat pe reinterpretări ale cîntecelor Mariei Tănase. Muzicienii vor improviza mult în concerte, dar vor cînta şi compoziţii proprii. Este o ocazie extraordinară pentru publicul din România să intre în contact cu instrumente arhaice cum sînt neyul, gadulka, oudul şi să le asculte pe vocalistele Monica Madas şi Maria Casandra Hausi cîntînd piesele Mariei Tănase.

Ce mai pune la cale Twin Arts?

Chiar după finalizarea turneului vom avea două concerte, pe 14 octombrie, la Sala Radio: vocalista coreeană Youn Sun Nah împreună cu chitaristul suedez Ulf Wakenius vor deschide pentru Paolo Fresu Devil Quartet. Pe 23 octombrie, tot la Sala Radio, îl aducem pe spectaculosul Victor Wooten, basist cu cinci premii Grammy. Va veni însoţit de doi dintre fraţii săi, Elijah „Regi“ Wooten (chitară) şi Roy „Futureman“ Wooten la tobe. Pe 6 noiembrie, îl readucem la Sala Radio pe Avishai Cohen, care va prezenta cel mai nou album al său în formulă de trio. 

Dragoş Bâscă este managing partner al Twin Arts. Mai multe la www.twinarts.ro.

a consemnat Marius CHIVU

Mai multe