„Întrebări despre viitor“

14 noiembrie 2012   La zi în cultură

A cincea ediţie a Festivalului Temps d’images se desfăşoară în perioada 9-16 noiembrie la Cluj. Evenimentul face parte dintr-o reţea festivalieră europeană coordonată de canalul ARTE.

Care e profilul acestui festival?

În primul rînd, e vorba chiar de direcţia clară pe care o dă reţeaua festivalurilor Temps d’images: orice spectacol invitat la festival comportă imaginea video ca element dramaturgic. Asta înseamnă că regizorii lucrează cu artişti vizuali pentru realizarea spectacolului în calitate de coautori, colaborează de la începutul acestuia iar între ei e o relaţie de la egal la egal. Al doilea element specific e că, cel puţin aici, la festivalul de la Cluj, propunem publicului teme actuale, sociale, economice şi politice. Această relaţie cu realitatea e mult mai pregnantă la festivalul nostru decît în cadrul celorlalte evenimente din reţeaua Temps d’images.

Care este tema ediţiei de anul acesta?

E vorba de „Întrebări despre viitor“. Cred că se potriveşte foarte bine cu angoasele pe care le trăim cu toţii acum.

Pe site-ul festivalului aţi postat un teaser: un filmuleţ în care oameni anonimi au fost întrebaţi, pe stradă, cum îşi închipuie viitorul. De ce aţi ales această formulă de promovare?

Ni s-a părut mult mai relevant să vedem ce crede publicul nostru decît să prezentăm un colaj de imagini din spectacolele invitate la festival. Cred că e important să arătăm că sîntem interesaţi de ceea ce gîndesc clujenii şi chiar să le promovăm gîndurile. Cred că putem stimula un dialog cu spectatorii noştri. Asta e şi miza, de fapt: să existe o dezbatere cu publicul după spectacole. Oricum, vrem să evităm ca Fabrica de Pensule, principala scenă a festivalului, să rămînă o insulă culturală, elitistă, în mijlocul unui cartier muncitoresc. Vrem să ne deschidem cît mai mult spre oraş şi locuitorii săi. Acesta e şi unul dintre motivele pentru care am ales şi o altă formă de promovare: o colegă de-a noastră a mers din casă în casă pe strada unde se găseşte Fabrica, pentru a explica oamenilor ce propune festivalul.

Miki Branişte este directoarea Festivalului Temps d’Images de la Cluj.

a consemnat Matei MARTIN

Mai multe