„Încercăm imposibiliul“

9 octombrie 2013   La zi în cultură

Ce înseamnă 20 de ani de Astra Film Festival?

Încerc să răspund printr-o enumeraţie: 2300 de proiecţii de film. O destinaţie de toamnă obligatorie, după ce începe anul universitar, pentru studenţii din România, Polonia, Ungaria, Serbia, Bulgaria. 10 litri de ţuică pentru fochistul Casei de Cultură a sindicatelor din Sibiu, ca să ne dea căldură şi să nu îngheţăm de frig în sală, în prima zi a festivalului. Atmosferă şi contexte umane nemaiîntîlnite. 4000 de ore de cinema documentar pe ecran mare. Filme de la AFF proiectate în puşcăria de la Aiud, pe muntele Găina, apoi la festivaluri din Paris, Torino, Poznan, pînă în Siberia, la Novosibirsk. Localnicii din Roşia Montană prezenţi în sala Astra Film Fest, la proiecţia filmului New Eldorado, aplauze în picioare 15 minute, acum 8 ani. 60.000 de elevi la Astra Film Junior – unii dintre ei văd pentru prima dată un film în regim de cinema. 5300 de filme vizionate pentru selecţie. Premiere, emoţii electrizante, revelaţii, întîlniri, idei. Şi multe altele.  

Ce v-aţi propus în urmă cu 20 de ani, la prima ediţie AFF, şi ce vă propuneţi de acum încolo?

Singura măsură reală a unui eveniment cultural este dacă acesta reuşeşte să facă munca unui alchimist într-o zonă subtilă a mentalităţilor. Este vorba de alchimia schimbării a ceea se numeşte world view, adică felul în care vedem, apreciem lucrurile. Am încercat tot posibilul să atingem acest scop, cu resurse minime. A douăzecea aniversare parcă te pune înaintea unei oglinzi cu două fe]e: priveşti în urmă la ceea ce ai realizat şi te întrebi ce va aduce viitorul. Ce am reuşit pînă acum? Am pus Sibiul pe harta cinematografiei europene. Ce ne propunem? Să încercăm imposibilul, ca şi pînă acum.  

În era YouTube, cum se repoziţionează un festival de film?

Deocamdată foarte bine. Un documentar de calitate nu e în general un blockbuster, un bun comercial şi nici nu este „aruncat“ la orice colţ de stradă, nici pe YouTube. Documentarul este, în primul rînd, o experienţă unică de vizionare în sala de cinema, care nu poate fi înlocuită cu vizionările la un laptop, nu poate fi înlocuită cu nimic.  

a consemnat Adina POPESCU

Dumitru Budrală este director al Astra Film Festival.

Mai multe