În jurul lumii

29 mai 2013   La zi în cultură

● Aeroportul College Park, din oraşul cu acelaşi nume aflat în Maryland (SUA), a fost fondat în august 1909, după ce Wilbur Wright a venit pe acel teren cu scopul de a antrena doi ofiţeri militari pentru a pilota primul aeroplan al guvernului. Este considerat cel mai vechi aeroport din lume, care a funcţionat neîntrerupt şi reprezintă locul multor premiere semnificative din aviaţie. Aeroportul College Park – cunoscut drept „Leagănul aviaţiei“ – rămîne un aeroport activ, răspunzînd nevoilor piloţilor, şi este, de asemenea, un loc potrivit pentru pasionaţii de istorie şi aviaţie.

Printre multele premiere la College Park se numără primul zbor militar cu un avion propulsor cu reacţie, precum şi iniţierea întîiului zbor în totalitate „orb“ sau „instrumental“ (ceea ce azi cunoaştem sub numele de IFR – Instrument Flight Rules). Mai tîrziu, College Park a devenit cunoscut drept Casa Ercoupe, întrucît toate aeronavele de acest tip erau construite în apropiatul oraş Riverdale. În 1924, familia Berliner a prezentat pe acest cîmp şi primul zbor controlat al unui elicopter. (www.collegeparkairport.org)

● Aeroportul Changi – Singapore a primit anul acesta premiul pentru cel mai bun aeroport din lume, pentru a patra oară în cei 14 ani de existenţă ai World Airport Awards din Geneva. În topul pe 2013, pe locul al doilea s-a situat Aeroportul Incheon din Coreea de Sud şi Aeroportul Amsterdam Schiphol din Olanda. Premiul a fost acordat în urma unor sondaje realizate de către Skytrax, grupul de consultanţă şi cercetare al călătoriilor internaţionale, care a chestionat 12,1 milioane de pasageri, pe o perioadă de nouă luni. În cadrul studiului, au fost examinate peste 39 de servicii şi produse – incluzînd check-in, sosiri, transferuri, cumpărături, securitate şi imigraţie – din 395 de aeroporturi din întreaga lume.

Aeroportul Changi reprezintă o legătură aviatică vibrantă între est şi vest, servind, în 2012, mai mult de 52 de milioane de pasageri şi transportînd mărfuri de 1,81 milioane de tone. Changi şi-a cîştigat reputaţia pentru atenţia cu care îşi tratează pasagerii şi multitudinea serviciilor de entertainment. Aeroportul oferă tururi ale oraşului gratuite, tuturor călătorilor care au o escală de cinci sau mai multe ore. De asemenea, cuprinde o grădină de fluturi, iazuri cu peşti, piscine, cinematografe, încăperi de rugăciune, baruri pe acoperiş, zone cu jocuri etc. (www.cnn.com)

● Aeroportul Internaţional Hartsfield-Jackson Atlanta este localizat în oraşul Atlanta din Georgia (SUA) şi de aproape 15 ani este considerat cel mai aglomerat aeroport din lume. Nu doar că atrage mai mulţi călători decît oricare alt aeroport (în 2011 a avut peste 92,4 milioane de pasageri), ci a înregistrat şi cele mai multe mişcări ale aeronavelor (adică decolări şi aterizări) – aproximativ 950.000 în 2010, conform ultimelor date finalizate. (ww.bbc.com)

● Aeroportul Juancho E. Yrausquin e, probabil, cel mai mic aeroport comercial din lume, aflat pe insula Saba din Caraibe, care este deţinută de Olanda. Are o singură pistă, de numai 400 de metri, fiind doar puţin mai lungă decît aeronavele medii, accesul acestora nefiind permis acolo, din teama de a nu rata decolarea sau aterizarea şi de a ajunge în ocean. Singura companie aeriană care operează aici este Winair, care are curse zilnice către insulele Saint Martin şi Saint Eustatius din apropiere. Durata unui zbor pînă în Saint Martin este de numai 12 minute. (www.businesstraveller.com)

(Patricia Mihail)

Mai multe