„În 18 ani s-a format un public“

7 mai 2014   La zi în cultură

Care sînt noutăţile acestei ediţii a Festivalului Filmului European?

Festivalul Filmului European şi-a păstrat conceptul întrucît aproape toate cele 42 de titluri din acest an sînt propuse de ambasadele şi centrele culturale la Bucureşti. Faţă de ediţia din 2012, ICR, sub egida EUNIC şi împreună cu Reprezentanţa Comisiei Europene în România, îi invită pe cinefilii bucureşteni la Cinema Studio şi, pentru prima dată, la „Elvira Popescu“.  

La Tîrgu-Mureş, între 16 şi 18 mai, la cinema Arta vor fi reluate cele mai bune filme proiecate în Capitală. În 2014, cinema-ul grec contemporan este excelent reprezentat prin trei filme de referinţă: Miss Violence (r. Alexandros Avranas), Eterna întoarcere a lui Antonis Paraschevas (r. Elina Psykou) şi September (r. Penny Panayotopoulou).

Avem şi evenimente conexe: Anim’est Pick şi spectacole de dans contemporan, muzică electronică şi videografică marca Wasp Studios.

O informaţie importantă: intrarea la toate proiecţiile din festival este gratuită.  

De ce un festival de film european la Bucureşti?  

Pentru că este dintre puţinele ocazii pentru bucureşteni de a vedea şi un alt gen de film şi de a se întîlni cu regizorii invitaţi. Pentru că în 18 ani s-a format deja un public care aşteaptă să vadă documentare care nu sînt difuzate pe posturile de televiziune, animaţii şi lungmetraje de ficţiune premiate la festivaluri de film de clasă A, care pătrund extrem de greu – sau deloc – în sălile de cinema de la noi.

Ce titluri sînt de neratat anul acesta?

Cele două filme ale patriarhului cinematografului european, Manoel de Oliveira, un thriller danez intitulat Lunetistul, lungmetrajul biografic polonez Păpuşa, thrillerul suedez Noua Call Girl, comedia neagră ungurească Tura divina, în regia lui Márk Bodzsár, filmul britanic Shell şi multe altele.

Roxana Călinescu este coordonatorul Festivalului Filmului European care va avea loc în perioada 9-15 mai în Bucureşti. Programul îl găsiţi pe www.festivalulfilmuluieuropean.ro.

a consemnat Ana Maria SANDU

Mai multe