„Îmi place fotografia şi îmi plac şi cărţile bune“

10 aprilie 2013   La zi în cultură

De ce un album de fotografii cu scriitori?

De ce nu? Nu sînt reprezentativi pentru o ţară, pentru o artă? Poate că ar fi avut mai mare căutare dacă era cu fotbalişti, dar mie nu-mi place fotbalul. Îmi place fotografia şi îmi plac şi cărţile bune. Probabil că sînt artele cele mai apropiate de mine: de fotografie mă ocup de ceva vreme, iar despre literatură am tot auzit discuţii prin casă de cînd eram mic (despre romane, personaje şi poveşti). Mi se pare o lume atît de plină, încît am avut mari emoţii în a încerca să prind chiar şi puţin din tainele ei.

Cît aţi lucrat la acest proiect, avînd în vedere că aţi avut de găsit 117 personaje?

Am lucrat doi ani. Nu-mi dau seama dacă a fost un timp scurt sau lung, aş fi putut lucra cu siguranţă şi mai repede, dacă reuşeam să mă întîlnesc mai uşor cu unii scriitori. Oricum, a fost mult mai uşor să găsesc personajele decît să le conving.

Sînt scriitorii nişte modele docile? Sau, din contră?

Sînt şi scriitorii, ca şi ceilalţi oameni, de la A la Z. Cred că pot spune că, de la 1 la 117, am întîlnit majoritatea tipologiilor umane (asta presupunînd că eu le-aş cunoaşte). Am găsit o mare satisfacţie, mi-a făcut o mare plăcere, dar am întîlnit şi mari provocări. Mi-am făcut mulţi prieteni, am învăţat multe de la ei şi de la mine, lucrînd cu ei. Şi pentru asta, le mulţumesc, chiar şi celor dificili.

Mircea Struţeanu este fotograf şi autorul albumului 117 scriitori români, apărut de curînd la Editura Publica. Site-ul său este www.struteanu.com.

a consemnat Ana Maria SANDU

Mai multe