Houellebecq e absent

22 septembrie 2011   La zi în cultură

Libération, 19 septembrie 2011

Scriitorul francez Michel Houellebecq, al cărui roman La carte et le territoire a fost recompensat în 2010 cu premiul Goncourt, nu s-a prezentat la două întîlniri importante cu cititorii, programate acum două săptămîni în Olanda. Nici organizatorii evenimentelor şi nici editorii săi nu au mai putut să ia legătura cu el. „Ultimul contact cu el datează din urmă cu două sau trei luni, atunci cînd ne-a spus că va veni. Însă nu am mai primit veşti de la el. Am înţeles că, uneori, deşi nu mai zice nimic, se prezintă totuşi la întîlniri“, a povestit Monique Groenwoud, directoarea departamentului de presă al editurii olandeze De Arbeiderspers. Contactată de France Presse, editura Flammarion care a publicat romanul lui Houellebecq nu a putut transmite nici o informaţie. Scriitorul nu a mai răspuns la nici un e-mail, de luni de zile, şi era de negăsit pe telefon. 

Absenţa îndelungată a autorului i-a îngrijorat pe editori şi pe fani. Astfel încît presa culturală a început să speculeze, mai în glumă, mai în serios, despre dispariţia lui Houellebecq. Ce s-ar fi putut întîmpla? Sinucidere? Crimă? Răpire? Nu cumva şi-a înscenat singur dispariţia? Dar dacă i-au regizat-o editorii pentru a mai beneficia de un pic de reclamă gratuită? Pînă la urmă, s-a rezolvat. Libération a anunţat printr-o scurtă notă (re)apariţia lui Houellebecq. 

„Totul e bine cînd se termină cu bine. Michel Houellebecq e bine mersi. A uitat de întîlnirile sale cu cititorii de la Amsterdam şi de la Haga. Se află în Spania, nu are nici telefon mobil, nici acces la Internet.“ Deci, să ne liniştim.

Mai multe