Greuceanu ilustrat

5 februarie 2014   La zi în cultură

Ce v-a convins să ilustraţi basmul lui Greuceanu?  

În primul rînd, Editura Vellant, care a avut încredere în mine, mai mare decît am avut eu. Am primit cu bucurie propunerea de a ilustra un volum în colecţia „Pasărea Măiastră“. Doar că, în prima fază, nu am reuşit să găsesc o formulă grafică pe care să o consider demnă de această iniţiativă editorială. Aşa că proiectul a intrat într-o fază din care credeam că nu va mai ieşi. Dar oamenii de la editură au avut încredere în ce pot oferi şi au insistat, iar această insistenţă m-a dus în punctul în care am reuşit să ajung la ceea ce puteţi vedea în carte. De acolo a urmat lucrul efectiv la ilustraţia cărţii, care a fost şi plăcut, dar şi foarte solicitant. „Greuceanu“ este un basm destul de scurt, dar foarte bogat în tablouri şi, chiar dacă supererou sună, poate, deplasat, aşa este de fapt.

Ce vă place cel mai mult la acest basm?  

Mi-a făcut plăcere să redescopăr acest basm şi să constat că este mai scurt decît îmi aminteam. Deşi are doar şapte pagini, este foarte bogat în tablouri, ceea ce m-a ajutat să creez imagini destul de puternice. De asemenea, sfîrşitul este minunat, însă vă las să descoperiţi în ce sens. Îmi plac multe basme şi poveşti româneşti, dar „Greuceanu“ mi-a rămas cel mai aproape.

Dacă ar fi să ilustraţi un roman/povestire/piesă de teatru din literatura română, ce aţi alege?  

Am un vechi plan, pe care într-o oarecare măsură l-am şi demarat, de a ilustra în bandă desenată un mare dramaturg. Ilustrarea teatrului în bandă desenată mi se pare foarte ofertantă şi firească. Sper să-mi pot duce la bun sfîrşit intenţia şi să reuşesc concretizarea acestui proiect. Desigur, acesta ar fi un demers mai personal, dar îmi doresc, totodată, să continui să ilustrez literatură pentru copii, pentru că îmi place foarte mult. 

Alexandru Ciubotariu este artist desenator; îl găsiţi aici. Mai multe despre carte la vellant.ro.

a consemnat Marius CHIVU

Mai multe