Gellu Naum strălucește - interviu cu Dan MATEI

10 iunie 2010   La zi în cultură

Fundaţia „Gellu Naum“ a oferit, pe 28 mai, premiul pentru expresie poetică grupului de artişti Cercul Dispărut (Carmen Mavrea, Dan Coridaleu).

Care e „profilul“ candidatului pentru Premiul „Gellu Naum“?

Purtînd numele lui Gellu Naum, el este – firesc – definit ca „premiu pentru expresie poetică“. Citez din comunicatul „standard“: „Prin acest premiu, Fundaţia «Gellu Naum» îşi propune să atragă atenţia asupra unor fapte «de natură poetică» purtînd, în substanţa lor, semnele unui ecou durabil“. Cînd Fundaţia „Gellu Naum“ l-a instituit, l-am descris ca pe o invitaţie la un joc serios. Joc în care – după ce i-am căutat pe „purtătorii semnelor insurgente“, „să fim forţaţi“, cum spune Gellu Naum, să constatăm faptul poetic: el există. Cît despre „profilul“ laureaţilor, el a fost definit în 2008, atunci cînd premiul i-a fost acordat lui Şerban Foarţă: „Anul acesta, «purtătorul semnelor insurgente» este un poet. Anul viitor va putea fi un pictor. Sau un regizor. Sau un muzician. Sau un erou civilizator. Sau un şlefuitor de diamante. Sau (cum spune Gellu Naum) un «adult nedumerit şi superb»“.

Anul acesta, premiul a fost oferit grupului de artişti „Cercul Dispărut“ pentru experimente în zona poeziei performative. Ce anume aţi apreciat la acest experiment?

Premiul a fost acordat acestui grup/cuplu pentru „expresiile poetice“ pe care le generează continuu, în particular pentru cele din 2009. Şi am considerat „expresiile poetice“ ale Cercului Dispărut remarcabile tocmai prin puternica lor „poeticitate“, dacă se poate spune aşa.

De ce atîta discreţie în jurul Fundaţiei „Gellu Naum“?

Fundaţia este formată dintr-un grup de prieteni ai Lyggiei şi ai lui Gellu Naum. Gellu Naum străluceşte ca întotdeauna, aşa că fundaţia poate fi discretă. Premiul nu a atras atenţia presei, deşi i-a fost semnalat. Cred însă că e ştiut acolo unde trebuie.

Dan Matei este directorul Institutului de Memorie Culturală şi preşedinte al Fundaţiei „Gellu Naum“.

Mai multe