Filmul documentar „Regele Mihai: Drumul către casă” va fi prezentat la secțiunea „History and Cinema” din cadrul BIFF

20 iulie 2022   La zi în cultură

Bucharest International Film Festival este cel mai longeviv și singurul festival de film din București cu o competiție internațională dedicată lungmetrajului. Ediția a XVIII-a se va desfășura în perioada 29 septembrie – 9 octombrie 2022, sub Înaltul Patronaj al Alteței sale Regale Principele Radu.

Secțiunea Istorie și Cinema are în acest an cap de afiș documentarul istoric Regele Mihai: drumul către casă, în regia și scenariul lui Trevor Poots și avîndu-l ca producător executiv pe John Florescu.

„Secțiunea Istorie și Cinema la BIFF este la a doua ediție în 2022, după succesul de anul trecut, cînd am lansat-o pentru a celebra Centenarul Regelui Mihai 1921-2021. Istoria bine înțeleasă în prezent reflectă viitorul”, a declarat Dan Draghicescu.

Filmul documentar Regele Mihai: Drumul către casă prezintă povestea nespusă a curajosului Rege Mihai al României care, la doar 23 de ani, își risca viața sfidîndu-l pe Hitler în al Doilea Război Mondial, pentru a fi ulterior exilat din patria sa de comuniștii impuși de Kremlin.

Regele Mihai: Drumul către casă preia povestea dramatică a exilului după anul 1948 a unui tînăr adesea solitar, ținut în marele joc de șah dintre Vest și Rusia Sovietică. A fost prins în încercările CIA de a înființa o rezistență armată în România, iar, mai tîrziu, a fost spionat în exil de agenții temutei Securități a lui Ceaușescu.

Filmat și produs în România, Marea Britanie și Elveția, documentarul este o continuare a mult apreciatei producții Războiul regelui (titlu internațional Regele care l-a păcălit pe Hitler).

Documentarul prezintă interviuri cu familia Regelui, consilieri și prieteni apropiați ai Regelui Mihai, dar și un interviu nedifuzat pînă acum cu soțul reginei Elisabeta a II-a, Prințul Philip, acordat în 2016 la Buckingham Palace cu doar cîteva luni înainte de retragerea sa din viața publică.

Valoarea istorică a filmului este îmbogățită cu înregistrări din arhiva de familiei filmate chiar de Regele Mihai, documente desecretizate recent din arhivele Securității și CIA, precum și cu relatările istoricilor occidentali și români, printre care profesorul Dennis Deletant, cel mai important autor și istoric occidental specializat în istoria României, profesor emerit al University College London, și Dr. Matei Cazacu, autor al mai multor cărți de istorie românească și istoric la Centre National de la Recherche Scientifique în Paris. Diana Mandache, în prezent cel mai prolific biograf al Familiei Regale a României, și-a adus contribuția din punct de vedere editorial și al cercetării. Filmul o include și pe jurnalista și autoarea britanică Tessa Dunlop.

Documentarul istoric Regele Mihai: Drumul către casă face parte din trilogia istoriei moderne a României produsă de Chainsaw Film Productions care participă la primul Turneu de Educație Istorică la nivel național cu suportul HISTORY Channel, Banca Transilvania, Groupama, BAT Romania si Nuclearelectrica.

Documentarul istoric Maria, inima României, la BIFF 2022

Tot la secțiunea Istorie și Cinema, în acest an avem inclus și documentarul istoric Maria, inima României, pentru a onora Centenarul Încoronării Reginei Maria la Alba Iulia 1922-2022.

Filmele istorice sînt buni ambasadori culturali internaționali, dar și la nivel național și trezesc un interes pentru tinerele generații prin proiecțiile din festivalele de film. BIFF este singurul festival de film internațional din București care se bucură de secțiunea de film istoric.

„Sînt bucuros să promovez pentru publicul din România filmele realizate cu echipa Chainsaw Film Productions Maria, Inima României (2018) și Regele Mihai: Drumul către casă (2021). Documentarele prezintă o parte importantă din istoria României, din 1860 pînă în prezent, și sper ca publicul român să afle mai multe despre eroii săi vizionîndu-le", a declarat John Mr. Florescu, producător executiv.

„Sîntem încîntați că documentarele Maria, inima României și Regele Mihai: drumul către casă vor face parte din selecția BIFF. Ambele filme au fost difuzate pe canalul HISTORY, aducîndu-ne o audiență bună și ne-a dovedit că românii iubesc istoria locală. De aceea, de-a lungul anilor, am încercat să aducem mai multe istorii extraordinare concentrate pe personaje și evenimente semnificative românești. Din acest an, sîntem parteneri oficiali ai secțiunii Istorie și cinema a BIFF. Nu ne-am putut gîndi la o potrivire mai bună decît Canalul HISTORY, unde încercăm în mod constant să arătăm bogăția istoriei și a efortului uman prin emisiuni extraordinare. Credem cu adevărat că istoria este vie”, a spus Izabella Wiley, SVP, Director General al A+E Networks CEE.

În acest an, secțiunea Istorie și Cinema este susținută de clinicile Dr. Leahu. „De 12 ani sîntem dedicați obiectivului de a oferi experiențe excepționale pacienților noștri, dar și tuturor celor cu care interacționăm. Prin urmare, ne interesează bunăstarea oamenilor, nu doar în ce privește sănătatea dentară, ci toate aspectele care îmbunătătesc calitatea vieții și de aceea alegem să susținem cele mai bune inițiative în acest sens. BIFF este, cu siguranță, o manifestare culturală care merită atenția și considerația noastră, în special prin secțiunea istorică, care evocă statornicia, ce se află și în centrul valorilor noastre. Simbolul nostru este frunza de stejar legată de această statornicie de care ai nevoie și în servicii stomatologice unde ești pacient de la primul dinte pentru întreaga viață” Dr. Ionuț Leahu, fondator și CEO Clinicile dentare Dr. Leahu.

BIFF este organizat de Fundația Charta și Asociația Culturală „Grigore Vasiliu Birlic”, sub Înaltul Patronaj al Alteței sale Regale Principele Radu.

Parteneri instituționali: Muzeul Țăranului Român, Centrul Național al Cinematografiei, Institutul Cultural Român, Ambasada Italiei la București, Instituto Italiano di Cultura.

Parteneri Media: HISTORY Channel, Agerpres, Magic FM, Paginademedia.ro, Adevărul, Hotnews, Historia, Radio România Cultural, Dilema veche, Spotmedia, Ziarul Bursa.

Pentru mai multe detalii, vizitați pagina oficială a festivalului: www.biff.com.ro.

e-mail: contact@biff.com.ro  

Mai multe