Filme ucrainene pentru publicul tînăr, la Cinema Muzeul Țăranului

11 iulie 2022   La zi în cultură

În fiecare joi din luna iulie, de la ora 18:30, în cadrul proiectului Open Museums Open Hearts, publicul tînăr este așteptat să descopere două filme în limba ucraineană (cu traducere în limba română) la Cinema Muzeul Țăranului. Intrarea este gratuită.

Program:

Joi, 14 iulie, ora 18:30

Stop Zemlia  – acest ambițios lungmetraj de debut al regizoarei ucrainene Kateryna Gornostai cufundă spectatorul în lumea adolescentină a personajelor sale, interpretate de tineri neprofesioniști

Sinopsis: Introvertita Masha se vede ca un „outsider” atunci cînd nu se află cu cei mai buni prieteni ai săi, Yana și Senia. În timpul ultimului său an de școală, Masha se îndrăgostește într-un mod care o forțează să iasă din zona ei de confort.

Premii: Ursul de Cristal al secțiunii „Generation 14plus”, Festivalul Internațional de Film de la Berlin 2021; Grand Prix – Festivalul Internațional de Film de la Odesa 2021; Premiul Național Shevchenko – Ucraina 2022

Joi, 21 și 28 iulie, ora 18:30

Ivan's Land/ Lumea lui Ivan – documentar, Ucraina, 2021, 85 min. Scenariu, regie și imagine: Andrii Lysetsky

Sinopsis: Ivan Prykhodko este unul dintre ultimii artiști folk din Ucraina. Este autodidact, trăiește într-un sat și tot ceea ce iese de sub pensulele sale este artă naivă și onestă. Percepția lui Ivan asupra lumii este una plină de frumusețe și de bucurie. Într-o zi, picturile sale sînt căutate pentru o expoziție la Art Arsenal, principalul centru expozițional al țării. Oare va schimba Ivan mica sa colibă din sat cu viața de oraș plină de farmec și cu o societate de critici de artă și agenți de vînzări?

Premii: Cel mai bun documentar la Docudays UA International Documentary Human Rights Film Festival 2021; Premiul Juriului la Kharkiv MeetDocs Eastern Ukrainian Film Festival

* * *

Open Museums Open Hearts este un proiect al Asociației culturale Cîte-n lună și-n mansardă, asociație care promovează și susține diversitatea și coeziunea socială și integrarea în viața socio-economică a grupurilor sociale marginalizate, defavorizate sau vulnerabile.

Finanțat prin programul În Stare de Bine, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, proiectul Open Museums Open Hearts propune înființarea unor centre de suport prin cultură pentru refugiații ucraineni adolescenți, marcați vizibil de trauma războiului, de destrămarea familiei și de pierderea grupului de prieteni. Patru muzee din București (Muzeul Național al Țăranului Român, Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi, Muzeul Municipiului București și Muzeul Național al Literaturii Române) vor pune la dispoziție gratuit spațiul în care se vor desfășura o serie de ateliere cultural-educative, precum și know-how-ul din partea unor artiști, specialiști și educatori muzeali.

Scopul proiectului Open Museums Open Hearts este susținerea concretă și promptă a nevoilor presante ale unei părți a comunității ucrainene stabilite în București: integrarea comunitară prin cultură și crearea unei rețele de sprijin reciproc, atît pentru tinerii cu vîrste între 12 și 18 ani, cît și pentru artiștii și operatorii culturali ucraineni, prin derularea unor activități de consiliere emoțională și a unor programe culturale și de educație non-formală, care să îi susțină în accesarea resurselor interne, dezvoltarea rezilienței și a mecanismelor de coping adaptative.

Mai multe detalii despre proiecțiile de film găsiți aici, iar aici puteți afla amănunte despre proiectul Open Museums Open Hearts.

Mai multe