"Un film care stîrneşte curiozitatea"

1 decembrie 2011   Film

Care e povestea celui mai recent documentar semnat de dvs., Noi doi?

E un film la care m-am gîndit înainte de a face Australia (2009), dar pentru că e vorba despre un subiect tabu la noi – o relaţie gay –,  mi-a fost destul de greu să-l fac şi, mai ales, să găsesc personajele dispuse să se expună. Iniţial, povestea era despre un singur personaj: un fost coleg de facultate, care s-a căsătorit aici, a plecat apoi în America, iar după un an s-a întors şi mi-a spus că s-a despărţit de soţie pentru că, de fapt, era gay. Mi-ar fi plăcut  să am în film cele două poveşti paralele. Momentul nunţii, apoi povestea acestuia din America (unde este împreună cu un preot şi cresc doi copii) şi a fostei sale soţii, care e aici, s-a recăsătorit şi are la rîndul ei doi copii. Amîndoi sînt, aşadar, fericiţi cu vieţile lor. Numai că personajul acesta al meu n-a mai vrut să apară în film.

Cum s-a modificat filmul de la intenţie la realizare? 

Am căutat vreo doi ani alte personaje. Am constatat în tot acest timp că persoanele de altă orientare sexuală au o teamă în a se expune, au probleme cu familia şi la locul de muncă. 

Cu ajutorul celor de la Asociaţia Accept i-am găsit pînă la urmă pe cei doi protagonişti, care erau amîndoi studenţi la o facultate cu profil economic. Am stabilit convenţia ca ei să se filmeze, să vină cu materialul şi să vedem ce iese. Peste ani, aş vrea să văd ce s-a întîmplat cu cei doi băieţi care apar în acest film. 

Care au fost reacţiile publicului?

E clar că e un film care stîrneşte curiozitatea. Toată lumea vrea să-l vadă. Apoi, fiecare îi găseşte şi plusuri, şi minusuri.  

Claudiu Mitcu este regizor de filme documentare. Printre filmele pe care le-a realizat se numără Australia şi Circul vesel.

a consemnat Ana Maria SANDU

Mai multe