„Un festival la scară umană“

10 octombrie 2012   Film

Astra Film a ajuns la ediţia a XII-a şi a devenit un popas obligatoriu pentru iubitorii de film documentar adevărat şi pentru cinefili. Cum se vede documentarul de la Sibiu?

Documentarul este acasă la Sibiu. Prin ritualurile festivalului, de 20 de ani de cînd am început, sînt puse sute de filme pe altarul ecranului, expuse să fie vizionate şi trăite, evident, la lumina discuţiilor şi a reflecţiilor. Cei care fac filme din toată lumea şi cei cărora le place documentarul simt că aici e un loc potrivit pentru a le vedea. În rest, se tot adună în arhiva noastră peste 5000 de filme.

Cum se poziţionează Astra în peisajul de festivaluri de film?

Există festivaluri care îşi fac reclamă aşa cum se scrie în cărţile de PR. Alţii cresc dintr-o conjunctură potrivită de facilităţi şi oameni potriviţi pentru a face lucrul acesta, altele rulează fonduri şi devin profitabile, iar alţii cresc şi devin tot mai mari pînă ajung nişte fabrici de proiecţii de filme cu garnitură de Q&A pe bandă rulantă. Sînt multe variante. Festivalul Astra Film s-a născut şi a crescut din curiozitatea primară de a vedea şi de a arăta filme bune şi de a discuta despre ele.

Care sînt atuurile acestui festival?

Am început şi am crescut propunîndu-ne să păstrăm măsura potrivită pentru aceste două preocupări iniţiale: proiecţii de film într-o anumită cantitate (care să se poată viziona în cîteva zile), urmate de discuţii, toate la scară umană. Începînd din faza de selecţie a filmelor şi continuînd pe toată durata festivalului, intrăm cu cei interesaţi într-un proces de încercare de a formula/reformula ce este, de fapt, cinema-ul adevărat, şi cum e de fapt lumea în care trăim. Se pare că aceasta este imaginea care s-a răspîndit despre Festivalul Astra Film, chiar şi în străinătate, prin cea mai puternică cale posibilă, cea de la om la om.

Iar entuziasmul şi fluxul de mii de copii care umplu sălile începînd de 2009 pentru Astra Film Junior, nu ştiu dacă se poate spune că e atu… E pur şi simplu o bucurie.

Csilla Kató este coordonatoarea selecţiei şi a Festivalului Astra Film, care va avea loc la Sibiu în perioada 15-21 octombrie. Mai multe informaţii pe site-ul festivalului: www.astrafilm.ro.

a consemnat Ana Maria SANDU

Mai multe