Tricoul cu numărul 10

1 iunie 2011   Film

Am ajuns la Cluj, la TIFF, în 2003, la ediţia a doua. De atunci, în fiecare an l-am aşteptat cu nerăbdare. Festivalul cel mai important de film înseamnă nu doar sute de filme, ci şi oameni, evenimente, petreceri, un aer inconfundabil de vacanţă, un timp suspendat în care lucrurile se întîmplă după alte reguli decît cele de acasă. Timpul se măsoară în filme, în cîte reuşeşti să vezi într-o zi. Anul acesta TIFF-ul împlineşte zece ani şi pare mai provocator ca niciodată. Nu uitaţi: Cluj 3-12 iunie, Sibiu 15-19 iunie.  

TIFF 2011 într-o scurtă prezentare: 

● Corneliu Porumboiu (pe post de Hagi) a îmbrăcat tricoul cu numărul 10 şi a devenit imaginea acestei ediţii aniversare. O să-l vedeţi pe toate afişele, iar în spotul video, o să-l auziţi cum răspunde la întrebarea: „A fost sau n-a fost… fault în careu?“. Regizorul Marian Crişan a regizat clipul de prezentare, iar trimiterile pline de umor la filmul de debut al lui Porumboiu sînt savuroase. O să vă amuze discuţia din studioul de televiziune sportivă.  

● În cadrul secţiunii speciale 100%, veţi putea vedea o retrospectivă integrală dedicată celui mai respectat regizor român: Lucian Pintilie. Regizorul va fi prezent la Cluj. 

● 12 titluri în competiţia TIFF, dedicată regizorilor aflaţi la primul sau al doilea lungmetraj. Filmele vin din Islanda, Suedia, SUA, Germania, Danemarca, Argentina, Belgia, Uruguay, Israel, Rusia, India. Filmul românesc prezent în acest an în competiţia oficială este Principii de viaţă, al doilea film de lungmetraj semnat de regizorul Constantin Popescu. 

● Zilele Filmului Românesc se anunţă şi ele foarte pline. Astfel, la zece ani de la apariţia Noului Val de cineaşti români, publicul se va putea bucura de o proiecţie cu totul specială, a unui film perceput ca un moment-cheie pentru cinematografia românească – Marfa şi banii, debutul lui Cristi Puiu din 2001. De asemenea, în cadrul ZFR va fi lansat cel de-al doilea număr al revistei AperiTIFF, ediţia glossy în limba engleză a publicaţiei festivalului, realizată în parteneriat cu Institutul Cultural Român din New York, şi dedicată atît actualităţii cinematografice din 2011, cît şi aniversării celor 10 ani de la apariţia Noului Cinema Românesc. 

● Secţiuni noi: Wasted Youth, cu filme care vorbesc despre viaţa de adolescent. În cadrul acestei secţiuni va fi proiectat filmul şoc Gandu (regia Q-Kaushik Mukherjee), despre povestea unui tînăr ale cărui frustrări şi probleme îl determină să caute refugiul într-o lume dominată de rap, pornografie şi droguri. Back to TIFF reuneşte cele mai recente producţii ale regizorilor premiaţi în ediţiile precedente ale festivalului. Astfel, regizorul spaniol Daniel Sánchez Arévalo se întoarce la Cluj cu comedia Verii, al treilea film al său, după Albastru închis aproape negru şi Graşii, prezente în competiţia TIFF la ediţiile precedente şi ambele recompensate cu Premiul Publicului. 

● Potiche, comedia regizată de François Ozon, deschide TIFF 2011. O satiră actuală şi o distribuţie impresionantă: Catherine Deneuve, răsplătită cu Premiul pentru Întreaga Activitate la TIFF 2008, Gérard Depardieu, Fabrice Luchini.

Programul complet al festivalului pe www.tiff.ro

Mai multe