Premiant la TIFF

30 iunie 2010   Film

- Călin Netzer -

A debutat cu Maria în 2003. Medalia de onoare (2010), cel de-al doilea lungmetraj al regizorului (scenariul Tudor Voican), a fost premiat de curînd la Festivalul Internaţional de Film de la Cluj. Povestea e una despre bătrîneţe, glorie,imposibila comunicare în cuplu, vinovăţii şi iluzii.  

Te-ai întors de la TIFF cu premiul pentru regie. Ce înseamnă pentru tine această distincţie? 

Înseamnă foarte mult. În primul rînd, este singurul premiu primit în carieră, care îmi aparţine în exclusivitate (restul premiilor pe care le-am obţinut pînă acum au fost pentru cel mai bun film, premiul juriului, pentru interpretarea actorilor etc.). În al doilea rînd, acest premiu mi s-a acordat la Cluj, oraşul meu natal. 

Care e lucrul cel mai emoţionant pe care l-ai auzit/citit despre filmul tău? 

În general, s-au scris cronici bune şi am primit multe felicitări pentru Medalia de onoare. Dar cred că cel mai flatant lucru pentru mine a fost cînd Victor Rebengiuc mi-a mulţumit că l-am distribuit în filmul meu, unde îl joacă pe pensionarul care primeşte, dintr-o eroare birocratică, o medalie pentru fapte de vitejie pe care nu le-a făcut. Cînd va intra Medalia de onoare pe ecrane şi unde va mai călători filmul pînă atunci? 

Medalia de onoare va intra pe 30 septembrie pe ecranele din România. Pînă atunci va participa la peste 30 de festivaluri internaţionale de film, printre care cele de la Karlovy Vary, Sarajevo, Mar del Plata, Tokyo etc.  Călin Netzer este regizor de film. 

a consemnat Ana Maria Sandu

Mai multe