O comunitate cinematografică

9 ianuarie 2013   Film

Ce a însemnat bursa „Alex. Leo Şerban“ şi timpul petrecut la New York pentru tine?

Primirea bursei a fost înainte de toate un semnal că merg în direcţia potrivită, care a venit la timpul potrivit şi pentru care nu voi putea niciodată să le mulţumesc destul membrilor celor două jurii care au fost implicate în decernarea ei (Andrei Gorzo, Magda Mihăilescu, Sorin Botoşeneanu, respectiv Tudor Giurgiu, Mihai Chirilov şi Corina Şuteu) şi lui Bobby Păunescu, cel care a finanţat acest proiect. Ajuns în New York, bursa a marcat primul meu contact cu o comunitate cinematografică extrem de activă – critici de film, cineaşti, elevi şi profesori, organizatori de festival şi voluntari, dar mai ales spectatori, un public extrem de receptiv, mult mai pregătit să aprecieze munca altora decît s-o judece. Am fost la New York samuraiul care şi-a găsit armata, şi a fost un sentiment foarte plăcut.

Care au fost provocările pe care le-ai avut în aceste trei luni?

În prima lună de bursă – să nu judec prea aspru, în recenziile mele, un film care se întîmplă să fi fost ultimul din programul unei zile, sau programat spre finalul New York Film Festival, cînd oboseala şi saturaţia se instalează şi nu-i deloc uşor să le faci să dispară. Altfel spus, să merg la trei proiecţii pe zi şi să văd fiecare film cu aceiaşi ochi. Atîta timp cît am făcut parte din echipa organizatorică a Making Waves: New Romanian Cinema, a fost de asemenea destul de greu să văd absolut toate filmele din selecţia festivalului şi, dată fiind implicarea mea, să nu pot scrie despre nici unul dintre ele.

Te-a inspirat în vreun fel New York-ul?

Am văzut în New York ceva ce n-am mai întîlnit nicăieri altundeva: o deschidere la dialog şi o disponibilitate din partea colegilor mei de breaslă de a ajuta, cum nu credeam să existe. Sprijinirea, cel mai adesea dezinteresată, şi în primul rînd din punct de vedere financiar, a domeniului în care activezi e ceva ce se înţelege de la sine în America.

Cătălin Olaru este criticul de film care a beneficiat de o rezidenţă profesională la New York în urma cîştigării primei burse „Alex. Leo Şerban“.

a consemnat Ana Maria SANDU

Mai multe