Dragostea în vremea puşcăriei

15 decembrie 2011   Film

Semnaţi un film nou. De data asta e vorba de un documentar despre dragostea în vremea puşcăriei. Cum aţi găsit acest subiect?

Radu Muntean: Am dat de subiectul ăsta prospectînd pentru alte documentare pe care plănuiam să le facem.

Alex Baciu: Ne-am propus iniţial o serie de documentare despre comunităţi izolate. Fiecare subiect ar fi avut un unghi de atac, ne-am fi ales pentru fiecare o perspectivă care să releve ceva despre lumea aia.

Ce v-a stîrnit curiozitatea şi aţi decis să faceţi Vorbitor?

R.M.: Am aflat că o mulţime de deţinuţi se căsătoresc în timpul detenţiei şi ni s-a părut interesant felul în care oamenii cultivă o relaţie la distanţă, uneori fără să se fi văzut niciodată.

A.B.: S-a întîmplat ca în cazul „persoanelor private de libertate“, cum îi defineşte legea, să aflăm că au cîştigat de curînd drepturi matrimoniale. Am decis să ne uităm cu atenţie la cazurile astea.

Ce a fost cel mai greu/neaşteptat cînd aţi lucrat pentru acest film?

R.M.: În funcţie de cazurile pe care le-am găsit, structura filmului s-a modificat încontinuu şi a trebuit să ne adaptăm din mers, dar asta e frumuseţea lucrului la documentar, niciodată nu ştii exact ce te aşteaptă cînd porneşti la drum cu un subiect. Pentru mine a fost revigorant că fac după filme de ficţiune documentar. Am simţit nevoia să cunosc şi alt fel de oameni şi să-mi asum ideea că nu pot controla total conţinutul filmului.

A.B.: Ai întotdeauna surprize atunci cînd eşti dispus să-ţi chestionezi prejudecăţile. Pentru mine a fost greu să diger cazurile unor deţinuţi care intraseră în închisoare de bunăvoie. Există în multe cazuri o condiţionare sau un fel de predestinare socială care îi face să ajungă după gratii. Este uimitor însă să constaţi felul în care ei îşi asumă condiţia şi cum locul de detenţie devine pentru mulţi „acasă“, cu exact aceeaşi definiţie ca pentru mine sau pentru tine.

Radu Muntean şi Alexandru Baciu sînt regizorii celui mai nou documentar produs de HBO, Vorbitor.

a consemnat Ana Maria SANDU

Mai multe