„Direcţia documentaristă-militantă“

13 iunie 2012   Film

De ce un festival de documentar dedicat mediului şi problemelor ecologice la Tulcea?

Consider că astfel de iniţiative ar trebui să existe în mai multe oraşe din România. Dacă nu mă înşel, doar la Oradea şi la Sinaia a existat aşa ceva. Am ales Tulcea fiindcă, atunci cînd vine vorba despre mediu, ne gîndim la Delta Dunării. Apoi, dorinţa mea a fost, de la bun început, să nu fie un festival confidenţial, să nu se adreseze unei nişe, unui public anume, familiarizat deja cu filme de genul acesta. De aceea nu voiam să fie chiar în Deltă, adică în pustietate. El avea sens dacă se ţinea într-un oraş mai mare. Aşa că Tulcea mi s-a părut alegerea perfectă. Pe de altă parte, ni s-a părut clar că acest festival, prin vocaţia sa, trebuie să fie un eveniment gratuit.

Cum aţi ales filmele din competiţie şi partea cu workshop-uri?

Filmele vor acoperi mai multe direcţii. Una pe care o putem numi „documentaristă militantă“, cu filme care arată lupta unor oameni pentru a-şi apăra resurse sau abuzurile comise de către unii pentru a modifica sau a strica un echilibru firesc. Ar mai fi o zonă greu de definit, care ţine de o tradiţie mai degrabă umano-naturistă şi care arată frumuseţea naturii şi felul în care omul interacţionează cu ea. Aici vor fi într-adevăr imagini, cadre frumoase. Mai există, evident, filme care nu sînt documentare şi care le îmbină pe toate. Mă refer aici la filme de ficţiune şi de animaţie. Toate aceste filme au scopul de a educa, de a informa şi de a forma conştiinţe. Cînd vine vorba despre mediu, lumea trebuie să înţeleagă că vorbim de un bine comun, care trebuie îngrijit, mai ales într-o zonă valoroasă şi fragilă, precum Delta Dunării. 

Festivalul are şi o dimensiune educativă: aţi programat cîteva workshop-uri şi conferinţe. Despre ce e vorba?

Dimensiunea educativă este prezentă şi în programul de filme, dar şi în activităţile conexe ale festivalului, cum ar fi, de pildă, atelierele. De aceea am programat şi workshop-uri, al căror scop se încadrează în ce menţionam mai sus. Partenerii noştri – organizaţii neguvernamentale din Tulcea şi din Bucureşti – au deja experienţă solidă în această privinţă.

Benjamin Ribout este directorul Festivalului Pelicam de la Tulcea (15-17 iunie).

a consemnat Matei MARTIN

Mai multe