„Creşterea calitativă va fi evidentă la Anim’est 2012“

3 octombrie 2012   Film

Festivalul Anim’est a ajuns la ediţia cu numărul 7. Iubitorii de filme de animaţie sînt mai numeroşi de la an la an. Ce le-aţi pregătit?

Ediţia a 7-a a Anim’est-ului va fi cea mai puternică de pînă acum. Am dublat numărul de invitaţi străini, pregătim cele mai tari două workshop-uri. Avem două studiouri mari invitate: Laika şi Pixar. Mark Shapiro de la Laika va povesti cum s-au facut Coraline şi ParaNorman şi va prezenta o parte dintre cele peste o mie de păpuşi create special pentru ParaNorman, filmul prezentat în deschiderea ediţiei de anul acesta. Daniel McCoy de la Pixar ne va introduce în culisele studiourilor Pixar, trecînd prin Toy Story 2 şi 3, Monsters, Inc., Finding Nemo şi Ratatouille.

Cum arată festivalul în cifre?

312 filme de scurtmetraj, 23 de filme de lungmetraj, 150 de invitaţi, 107 voluntari.

Ce nu trebuie ratat?

De neratat anul acesta cred că sînt, în primul rînd, competiţiile internaţionale. Cele cinci filme din competiţia de lungmetraj sînt mult mai atractive pentru publicul larg decît ce am avut pînă acum. Iar competiţiile de scurtmetraj şi cea de film studenţesc, ambele internaţionale, au crescut mult în valoare faţă de anii trecuţi. Am crescut standardul şi am selectat mai puţine filme decît de obicei. Creşterea calitativă va fi evidentă la Anim’est 2012. În secţiunea în care publicul alege cel mai bun film, Animash, am adunat toate hit-urile (pe care nu le-am primit pentru competiţie) de anul acesta.

Nu în ultimul rînd, în închiderea Anim’est (13 octombrie), trupa olandeză Sonja & Band, va îmbina muzica cu animaţia, ambele produse on set, live, pe scena de la Cinema Patria.

Vlad Ilicevici este director executiv al Festivalului Internaţional de animaţie Anim’est, care se va desfăşura în perioada 5-14 octombrie la Bucureşti, 26-28 octombrie la Cluj-Napoca şi 1-4 noiembrie la Chişinău. Mai multe informaţii pe site-ul www.animest.ro.

a consemnat Ana Maria SANDU

Mai multe