Ce nu trebuie ratat la NexT 2011

7 aprilie 2011   Film

Timp de cinci zile, de pe 6 pînă pe 10 aprilie, are loc la Bucureşti cea de-a cincea ediţie a Festivalului Internaţional de Film NexT. Spaţii de proiecţii şi discuţii: Cinema Scala, Cinema „Elvira Popescu“ şi Mansarda Cărtureşti. NexT 2011 vine cu o competiţie puternică, dar şi cu programe în afara ei şi cu cîteva secţiuni noi-nouţe. Detalii suplimentare legate de invitaţii festivalului şi de program puteţi afla de pe site-ul NexT: www.nextfilmfestival.ro

În competiţie au intrat la această ediţie 26 de titluri, pe care Andrei Gorzo şi co-selecţionera sa din acest an, Irina Trocan, cîştigătoarea concursului de critică iniţiat de NexT în 2010, le-au ales dintr-un număr de 1000 înscrise. 

Filmele vor concura pentru Trofeul NexT, Premiul „Cristian Nemescu“ pentru cea mai bună regie, Premiul „Andrei Toncu“ pentru cea mai bună coloană sonoră, Premiul pentru cel mai bun film românesc şi Premiul publicului. 

Andrei Gorzo, directorul artistic al festivalului, spune despre NexT din acest an că „e cea mai plină de culoare şi cea mai antrenantă competiţie de pînă acum. Cu genuri pe care nu le-am mai avut: SF, filme cu submarine, cu cîteva filme foarte frumoase despre relaţii de iubire, cu filme de epocă sau pseudo-documentare“. 

NexT prezintă în premieră filme premiate la Festivalul Internaţional de la Clermont-Ferrand, cel mai important festival de scurtmetraje din lume. Nu trebuie ratate scurtmetrajele Blue Sofa (regizat de trioul Giuseppe Baresi, Pippo Delbono, Lara Fremder), cîştigător al Marelui Premiu la Clermont-Ferrand în 2010, şi nici premiatul de anul acesta: Tremblay-en-France (regizat de Vincent Vizioz).  

Programul „Short Matters“ al Academiei Europene de Film (European Film Academy – EFA), inaugurat la ediţia NexT din 2010, va prezenta şi anul acesta scurtmetrajele nominalizate la „Oscarurile europene“.  Astfel, va putea fi revăzut la Bucureşti filmul desemnat de Academia Europeană ca fiind cel mai bun scurtmetraj, drama Hanoi-Warsaw (regizată de Katarzyna Klimkiewicz). Filmul – o poveste despre călătoria plină de umilinţă şi violenţă a unei imigrante vietnameze – a făcut parte în 2010 din competiţia NexT. 

Semaine de la Critique a Festivalului de la Cannes va aduce la NexT scurtmetraje din cea mai recentă ediţie a sa, printre care şi premiatul Berik (regia Daniel Joseph Borgman), o poveste despre înţelegere şi prietenie, plasată într-un orăşel din Kazahstan. 

 Secţiunea „Şi ei au fost NexT Generation“ va conţine lungmetrajele de debut a trei participanţi NexT din anii trecuţi. Marian Crişan va fi prezent în acest program cu filmul Morgen (România/Franţa/Ungaria 2010), distins deja cu o serie de premii la festivalurile de film. În 2007, Sophie Barthes a făcut parte din competiţia NexT cu scurtmetrajul Happiness, iar anul acesta revine la festival cu lungmetrajul Cold Souls / Suflete îngheţate (USA, 2009). Rosario Garcia Montero vine cu Las Malas Intenciones / Intenţii rele (Peru/Germania/Argentina, 2011), care a avut premiera anul acesta la Festivalul Internaţional de la Berlin. 

Unsprezece filme-surpriză vă aşteaptă în cadrul programului „Prietenii Festivalului / Festival Friends“ – care cuprinde scurtmetraje realizate de apropiaţii festivalului. Patru dintre ele vor fi în premieră absolută: Camelia (regia Marian Crişan), Film pentru prieteni (regia Radu Jude), Bora-Bora (regia Bogdan Mirică) şi Numărătoare manuală (regia Daniel Sandu).  

Programul „Cristi & Otto“, dedicat filmelor realizate de regizorul Cristian Nemescu şi sound-designer-ul Andrei Toncu, va avea o abordare diferită: proiecţia se va muta din sala de cinema în campusurile universitare, în Regie şi la ASE.  

Pentru scurtmetrajele premiate la Oscar în ultimii cinci ani, Festivalul NexT va recrea la Cinema Scala atmosfera glamour a Premiilor Academiei Americane de Film. Pentru publicul lipsit de inhibiţii şi prejudecăţi, va avea loc proiecţia „NexT Necenzurat“, un program nerecomandat spiritelor convenţionale. Copiii sînt şi ei bineveniţi la NexT Kids, unde îi aşteaptă un scurt program de filme, dar şi unul mai lung, de jocuri. De asemenea, se vor organiza seminarii dedicate regiei şi sound-design-ului, producţiei de film şi – în mod special anul acesta – criticii de film, la care sînt invitaţi toţi cei care doresc să se întîlnească cu nume marcante ale cinematografiei autohtone şi internaţionale.

Raul Dumitrescu este autorul blogului http://raulnecesar.wordpress.com şi se ocupă de promovarea festivalului NexT în New Media.

Mai multe