21 de filme ruseşti vin la Bucureşti
Începînd cu anul 2007, s-au mai petrecut în România evenimente culturale aflate în strînsă legătură cu cultura rusă. Amintesc expediţia culturală în Siberia, organizată de ICR, un minifestival de film rusesc, organizat de Fundaţia Dostoievski împreună cu ICR. De altfel, Rusia este prezentă cu filme şi în cadrul Festivalului Filmului European, un proiect anual organizat tot de ICR.
Am observat cu aceste ocazii că sălile cinematografelor sînt pline ochi atunci cînd rulează filme ruseşti. De aceea, ne-am gîndit că ar fi bine pentru public să poată revedea creaţiile cinematografice vechi şi să vadă în premieră filme ruseşti foarte noi.
Festivalul Filmului Rus, care se desfăşoară în perioada 22-28 octombrie, este primul care reuşeşte, însă, să cuprindă atît de multe filme, foarte variate ca tematică şi din perioade diferite. Am dorit ca acest festival să prezinte cît mai divers complexitatea culturală a Rusiei. La nivel european, cinematografia rusă reuşeşte în continuare să propună un altfel de discurs imagistic. Multe dintre filmele vechi nu mai sînt cunoscute de cei tineri, iar filmele noi nu sînt cunoscute deloc.
Aş vrea să adaug că, în reciprocitate, prin partenerii noştri, vom organiza şi un Festival al Filmului Românesc la Moscova, anul acesta, în luna noiembrie. Vom prezenta filme vechi, de referinţă, dar şi pe cele premiate în ultima vreme, din noul val cinematografic.
La Bucureşti, în festival, vor fi foarte multe premiere: Ţarul, Lăcaşul îngerului, Cum mi-am sfîrşit vara, Antonina îşi întoarce capul etc. Sînt filme din ultimul deceniu, care au fost premiate la Cannes, Veneţia, Berlin. Dar vor fi şi filme mai vechi, care se vor vedea pentru prima oară: Soarele alb al deşertului, Operaţiunea Î, Străin printre ai săi. Programul festivalului pe site-ul ICR .
Ştefana Mărmureanu este director al Direcţiei Arte Vizuale, ICR.