„Fiecare eveniment ascunde o poveste“

25 septembrie 2013   La zi în cultură

De ce o conferinţă despre puterea poveştilor, la Bucureşti?

În ultimii ani, am observat o nevoie pe care o avem cu toţii, de a aparţine unei comunităţi, de a împărtăşi trăiri şi experienţe cu cei din jur. Poveştile au avut dintotdeauna rolul de a crea empatie şi emoţie, şi de a evidenţia lucrurile pe care le avem în comun. Noi facem asta spunînd poveşti adevărate, iar conferinţa e despre cum poţi să explici şi să redai realitatea – fără s-o modifici – în aşa fel încît să informeze şi să emoţioneze.

Cum i-aţi ales pe invitaţii de anul acesta?

Am încercat să vînăm reporteri/editori/inovatori care ne inspiră, oameni care au cîştigat numeroase premii pentru poveştile pe care le-au spus. Jacqui Banaszynski a scris unul dintre primele reportaje despre ravagiile provocate de HIV/SIDA şi a cîştigat un Pulitzer. Tom Junod are numeroase premii de scriitură de revistă pentru incursiunile pe care le-a făcut prin America, încercînd să găsească răspunsuri la întrebări cum ar fi „Ce înseamnă 11 septembrie?“ Iar Cynthia Gorney petrece luni întregi pe teren, ca să înţeleagă subiecte precum căsătoriile din India.

Cîteva motive pentru care cineva care nu e jurnalist ar trebui să nu rateze conferinţa.

Uneori, cele mai bune şi mai puternice poveşti se întîmplă în intimitatea propriei vieţi şi nu trebuie să fii jurnalist ca să le poţi spune. Elementele unei poveşti şi uneltele pe care le folosim ca să o spunem sînt universale. Pot fi folosite nu doar pentru a spune poveşti reale sau imaginare, ci în orice formă de comunicare – de la un avocat care spune povestea unui caz, pînă la un CEO care spune povestea unei repoziţionări a companiei.

Cristian Lupşa este editor al Decât o revistă. Pe 5 octombrie, echipa Decât o revistă organizează cea de-a treia ediţie a conferinţei internaţionale „The Power of Storytelling.“ Mai multe informaţii la www.decatorevista.ro/storytelling/2013.

a consemnat Luiza VASILIU

Mai multe