„Festivalul se adresează tuturor“

1 octombrie 2014   La zi în cultură

Ce highlights va avea ediţia de anul acesta a Anim’est?

Cel mai recent lungmetraj al lui Hayao Miyazaki – Se-nalţă vîntul – ajunge, în sfîrşit, în România. El a fost lansat anul trecut, la Veneţia, dar în România ajunge de-abia acum, odată cu a noua ediţie Anim’est.

Bill Plympton – „regele“ independenţilor americani – revine la Anim’est anul acesta. El a realizat un nou lungmetraj, pe care vine să-l prezinte, ocazie cu care îi dedicăm o retrospectivă de neratat! Lungmetrajele sale de animaţie şi o mare parte din scurtmetraje vor rula pe întreaga durată a festivalului. Cele mai multe din ele vor fi proiectate pe peliculă de 35 mm, ceea ce a devenit deja o raritate.

Un alt nume mare al animaţiei mondiale – francezul Jacques-Rémy Girerd – vine şi el la Bucureşti cu ocazia festivalului, în cadrul căruia i se dedică o retrospectivă.

Ce a pierdut/cîştigat festivalul în ultimii ani?

A pierdut poate ceva din nebunia şi inocenţa de la primele două-trei ediţii, dar a cîştigat foarte mult în mărime, seriozitate, calitate. Şi-a găsit un loc special în peisajul festivalier şi cultural din România, ca şi un loc foarte bine definit în lumea animaţiei europene.

Cine formează publicul acestui festival?

Festivalul se adresează tuturor: copii, adolescenţi, tineri, bătrîni. Se adresează profesioniştilor din branşă (animaţie, cinema, arte vizuale, design, publicitate etc.), dar în mod incontestabil şi publicului larg. Se adresează cinefililor, dar şi celor ce vor pur şi simplu să se destindă ori să descopere. 

Laurenţiu Brătan este unul dintre iniţiatorii Anim’est. Festivalul va avea loc în Bucureşti în perioada 3-12 octombrie. Programul complet pe www.animest.ro

a consemnat Marius CHIVU

Mai multe